BiH
0

Upravni odbor RTV FBiH poziva Vijeće ministara na zaštitu integriranja Javnog RTV sistema

FENA
Upravni odbor RTV FBiH poziva Vijeće ministara BiH i Parlament BiH da ustanu u zaštitu integriranja i razvoja Javnog RTV sistema, a visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, Delegaciju Evropske komisije u BiH i Misiju OSCE-a u BiH poziva da ne dopuste dezintegriranje Javnog RTV sistema i poništavanje svih do sada postignutih rezultata u njegovoj uspostavi i izgradnji.

U saopćenju što ga je potpisao predsjednik ovog upravnog odbora Slavo Kukić ukazano je na to da je u posljednjoj godini bio brutalan napad na integritet Javnog RTV sistema, koji prijeti njegovoj potpunoj destrukciji.

Naglašava se da su napadi sve beskrupulozniji i da dolaze od UO BHRT-a i njegovog prvog čovjeka koji je, po funkciji, i predsjedavajući UO Javnog RTV sistema. Pri tome se, navedeno je u saopćenju, koriste različite forme, otvorenog, ali i prikrivenog djelovanja, ne izvršavaju obaveze dobivene od UO sistema, a čije je izvršenje od presudne važnosti za konsolidaciju sistema, te se uporno istrajava na zamjeni teza kako bi se druge okrivilo za opstrukcionizam i čitav sistem bavio samim sobom.

UO RTV FBiH ističe i to da se"mimo svake logike pokušavaju nametnuti rješenja u oblasti marketinškog djelovanja koja su u suprotnosti s evropskom i praksom u bh. okruženju, a sve to da bi se najveći dio marketinškog kolača uzeo od javnih servisa i usmjerio prema privatnim kasama".

Cilj takve aktivnosti je, navodi se, osobni interes i samog predsjednika UO Javnog RTV sistema koji se, prema informacijama UO-a RTV FBiH, nalazi u sukobu interesa zbog kojeg ne bi ni mogao vršiti tu odgovornu funkciju.