BiH
0

Upravni odbor EU - ICBE razgovarao o uspostavljanju konferencije ministara obrazovanja BiH

FENA
Upravni odbor EU Projekta "Razvoj institucija i kapaciteta obrazovnog sistema BiH" (EU - ICBE) održao je danas u Sarajevu sastanak na kojem je razgovarano o detaljima vezanim za uspostavljanje konferencije ministara obrazovanja u BiH.

To bi tijelo trebalo da razmatra sva ključna pitanja u obrazovanju, od zakonskih propisa, budućih reformi obrazovanja, kao i strategije visokog, osnovnog, srednjeg, predškolskog obrazovanja.

"Cilj nam je da u BiH imamo snažnu koordinirajuću konferenciju ministara obrazovanja koji će moći nadomjestiti sve ono što BiH trenutno nema. Optimist sam i mislim da ćemo već na narednom sastanku potpisati dokument o uspostavljanju takve konferencije", kazao je novinarima prije sastanka predsjedavajući skupa ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Optimizam u pogledu dogovora o uspostavljanju konferencije ministara BiH izražava i federalna resorna ministrica Meliha Alić. Ona je istaknula da su spremnost za to bh. predstavnici izrazili nedavno i pred evropskim zvaničnicima u Strazburu.

Konferenciju ministara trebalo bi da čine državni, entitetski i kantonalni resorni ministri, a njihovim radom koordinirao bi ministar Nović. Odluke bi se donosile konsenzusom.

Na današnjem sastanku razmatran je i kvartalni izvještaj o radu Projekta s planom aktivnosti do kraja godine koji obuhvata obaveze BiH i ključne zakone iz obrazovanja.

Ministar Nović naglasio je za novinare prije sastanka da su tako u BiH, u proteklom periodu, usvojeni zakoni o visokom i predškolskom obrazovanju, zakon o agenciji za predškolsko obrazovanje, te da preostaje još usvajanje zakona o srednjem stručnom obrazovanju.

EU ICBE projekt ima za cilj podržati izgradnju administrativne strukture, kapaciteta i procedura sposobnih da razviju obrazovni sistem u BiH u skladu s najboljom evropskom obrazovnom praksom kroz jačanje funkcija i kompetencija na svim niovima vlasti za planiranje i razvoj obrazovnih politika u BiH, EU integracije i međunarodnu suradnju u obrazovanju.