BiH
0

Uprava za indirektno oporezivanje BiH: Oduzeti ručni satovi i telefoni

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u saradnji s Federalnom tržnom inspekcijom na području grada Mostara su privremeno oduzeli razne ručne satove koji su na ilegalan način uvezeni u Bosnu i Hercegovinu.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 50.000,00 KM, saopćeno je iz UIOBiH.

Također, prilikom svojih redovnih aktivnosti službenici UIO u Sarajevu privremeno su oduzeli veću količini mobilnih telefona čija vrijednost se procjenjuje na 15.000 KM. Za pomenutu robu također nije postojala dokumentacija o porijeklu što znači da je roba nezakonito uvezena u Bosnu i Hercegovinu.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji s kolegama iz Federalne tržne inspekcije vršila su redovnu provjeru poslovanja nekoliko objekata u na području grada Mostara i Sarajeva. Tom prilikom su u tri prodajna objekta pronašli robu stranog porijekla za koju nije postojala validna dokumentacija. Pomenuta roba nikad zvanično nije prošla carinsku proceduru uvoza u BiH, tako da nisu plaćene ni uvozne dažbine.

Pronađena roba privremeno je oduzeta, a protiv odgovornih lica biće pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Prilikom kontrole tržni inspektori su također u okviru svoje nadležnosti počiniocima prekršaja izdali tri prekršajna naloga, a jednom je izrečena mjera zatvaranja objekta.