BiH
0

Uprava za indirektno oporezivanje BiH oduzela robu vrijednu 750.000 KM

FENA
Ovlašteni službenici Sektora za provođenje zakona pri Upravi za indirektno oporezivanje BiH su u nekoliko akcija na području Hercegovine privremeno oduzeli 13,6 kilograma zlata, veću količinu ručnih satova i mobilnih telefona tržišne vrijednosti od 750.000 KM.

Ova je roba bila namijenjena crnom tržistu u Bosni i Hercegovini.

Akcije su provedene u Mostaru, Međugorju, Širokom Brijegu, Grudama i Ljubuškom, a službenici Sektora za provođenje zakona pri Upravi za indirektno oporezivanje prviremeno su oduzeli veću količinu zlatnog nakita, ručnih satova, mobilnih telefona i gotovine u stranoj valuti za što nije postojala evidencija i dokumentacija o porijeklu.

U ovim akcijama otkriveno je više krivičnih djela i prekršaja na osnovu čega će protiv pet osoba biti podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvim, odnosno zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudovima za prekršaje. Sve aktivnosti se vode pod nadzorom Tužilaštva BiH i Suda BiH.

UIO poziva sve građane Bosne i Hercegovine da na otvorenu liniju Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa 080 05 06 07 besplatno i potpuno anonimno prijave svaku nelegalnu trgovinu.