BiH
0

Uprava policije: Odbjegli osuđenik Stanković nije u Crnoj Gori

FENA
Crnogorska Uprava policije saopćila je danas da, na osnovu do sada poduzetih mjera i radnji, nema saznanja da se odbjegli haški osuđenik Radovan Stanković nalazi, niti da se nalazio na teritoriji Crne Gore.

U saopćenju je navedeno da je Uprava kriminalističke policije Banja Luka 25. maja obavijestila crnogorsku Upravu policije da je Stanković pobjegao prilikom sprovođenja od kazneno-popravnog zavoda Foča do bolnice, gdje je trabalo da mu bude ukazana medicinska pomoć, prenio je Tanjug.

Ističe se da je crnogorska policija, postupajući po zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), 26. maja svim operativnim policijskim strukturama naložila pojačane mjere kontrole radi eventualnog pronalaženja i hapšenja Stankovića.

"Ukoliko Uprava policije dođe do saznanja da se Stanković nalazi na teritoriji Crne Gore, poduzet će mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti", istaknuto je u saopćenju.

MUP RS je uputio i zahtjev Interpolu za raspisivanje međunarodne potjernice za Stankovićem, koji je u prošli petak pobjegao iz kazneno-popravnog zavoda u Foči.

Bijeli "golf 3", kojim je Stanković, kako se pretpostavlja, pobjegao, pronađen je jučer na nepristupačnom terenu u blizini granice s Crnom Gorom.

Stanković je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom početkom rata u BiH na području Foče.

Sudski predmet Stankovića je prvi slučaj koji je Haško tužilaštvo prepustilo sudu BiH.

Stanković je uhapšen 9. jula 2002. godine i u Haškom zatvoru je bio sve do 2005., kada je prebačen u Sarajevo, gdje mu je Sud BiH izrekao kaznu od 20 godina zatvora.