Nakon saslušanja
43

Uprava policije: Mujo Aganović je pozvan na razgovor zbog izjave da neće dozvoliti povorku

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS saopćila je da je Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, pozvan na razgovor u cilju provjere argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave te prikupljanja eventualnih saznanja.
Sarajevska policija je saopćila da su Aganovića pozvali na razgovor temeljem policijskih ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima kojim je utvrđeno policijsko ovlaštenje pozivanja i obavljanja službenog razgovora.

"Uzimajući u obzir izjavu koju je javnosti prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu 7. septembra 2019. godine dao M. A., a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za naredni dan, između ostalog, u jednom momentu rekao sljedeće: 'Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti', Uprava policije MUP-a KS se, s obzirom na aktuelni sigurnosni ambijent koji je vladao u tom trenutku, u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 8. septembar 2019. godine, obratila Upravi policije MUP-a ZDK radi obavljanja zakonitog službenog razgovora s navedenom osobom i dostavljanja eventualnih saznanja u vezi s predmetnim postupanjem", saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Navode da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora s navedenom osobom zasnovan na zakonu i imao je za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave te prikupljanje eventualnih saznanja vezi s mogućim aktivnostima. Provjeravali su, drugim riječima, da li Aganović raspolaže saznanjima o osobama koje bi mogle na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji se održao 8. septembra 2019. godine.

"Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv navedene osobe, već isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija. Ovom prilikom se zahvaljujemo navedenom građaninu na informacijama koje je isti dao, shodno našem pozivu, našim kolegama iz partnerske sigurnosne agencije. Zahvaljujemo se i svim ostalim građanima koji su, kroz saradnju s policijom, dali građanski doprinos adekvatnim policijskim aktivnostima", stoji u saopćenju Uprave policije MUP-a KS.

Podsjetili su da su sve mjere i radnje koje su preduzimali bile u saradnji s drugim policijsko-sigurnosnim agencijama i imale za cilj da svi javni skupovi, koji su bili vrlo zahtjevni sa sigurnosnog aspekta, prođu mirno i dostojanstveno.