Posjetitelji zabrinuti za privatnost
0

FOTO / Uprava: Kamere na Termama Ilidža ne snimaju svlačionice

Piše: J. H.
Fotografije forumaša portala Sarajevo-x.com iz jedne od svlačionica
Forumaši portala Sarajevo-x.com izrazili su zabrinutost zbog nadzornih kamera u svlačionicama Termi Ilidža jer, kako je naveo jedan od forumaša, snimaju žene i djecu dok se presvlače. U Upravi su nam rekli kako nema razloga za zabrinutost.

Na forumu portala Sarajevo-x.com postavljena je tema "Termalna rivijera i neovlašteno snimanje golaća, žena i djece" gdje je forumaš pod nickom Braca postavio dvije fotografije na kojima se vide nadzorne kamere koje snimaju svlačionice u ovom objektu.

"Ovo stoji ima godina i više, čisto sumnjam da snimaju kabine, jer bi se saznalo za to i ranije, a i da žele snimati kabine ne bi stavili ovako ofirno kamere. Najbolje ti je obrati se Termama Ilidža", napisao je jedan od forumaša.

Drugi pak misle da bi snimanje trebalo prijaviti nadležnim organima. Iako su forumaši zabrinuti zbog moguće zloupotrebe snimaka, u Termalnoj rivijeri Ilidža su nam rekli kako razumiju zabrinutost građana, ali da nema potrebe za paniku.

Kako bi demantovali informaciju o zloupotrebi nadzornih kamera na području bazenskih svlačionica objekta, iz Uprave su nam poslali i fotografije na kojima se može vidjeti koje područje pokrivaju kamere.

"Objavom fotografija se i sami izlažemo nezgodnoj situaciji po pitanju buduće sigurnosti područja, ali sama želja da se gosti Termalne rivijere Ilidža osjećaju ugodno i sigurno, nadvladala je spomenute strahove. Naime,Termalna Rivijera Ilidža raspolaže videonadzorom i službom osiguranja 24 sata dnevno. Kamere koje se nalaze u prostoriji gdje su svlačionice fiksno su postavljene da nadziru koridore uz garderobne ormariće i nemaju mogućnost manipulacije te posjetioci, iako mogu vidjeti kamere golim okom, trebaju znati da kamere ne snimaju prostor samih svlačionica", poručuju iz Uprave te dodaju kako bi postupak smatrali vrlo nedopustivim i neukusnim.

"Postavljene kamere imaju prvenstveno sigurnosnu svrhu i vrlo često su pomagale u suzbijanju krađa i drugih radnji koje nisu u skladu sa našim kućnim redom. Sve u svrhu sigurnosti gostiju", poručili su iz Termalne Rivijere Ilidža gdje u ovom mjesecu djeca do 12 godina u pratnji roditelja mogu uživati besplatno.

Iz Uprave ove firme su također poručili da, ukoliko neko želi, može doći i provjeriti šta kamere snimaju.