{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upozorenje premijeru Mustafi Mujezinoviću

F
19.7.2009. u 11:00
0
5
Upozorenje premijeru Mustafi Mujezinoviću
0
Upozorenje premijeru Mustafi Mujezinoviću
Hrvatsko biospeleološko društvo iz Zagreba (HBSD) pred održavanje Svjetskog speleološkog kongresa uputilo je federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću pismo u kojem se, među ostalim, upozorava da bi nestručno upravljanje Vjetrenicom u opasnost moglo dovesti opstanak ove po biološkom diverzitetu najbogatije svjetske špilje.
„Trenutne aktivnosti oko Vjetrenice, u koje smo se sami uvjerili na licu mjesta, očito ne prate stručna mišljenja niti propisne dozvole, što može ostaviti ozbiljne posljedice na špiljska staništa i opstanak endemičnih vrsta Vjetrenice. Smatramo da njezino turističko uređenje ne treba dovoditi u pitanje, ali je ono veliki izazov za struku i treba mu promišljeno pristupiti, jer se radi o jednom od najosjetljivijih podzemnih ekoloških sustava“, stoji u pismu.

Članovi HBSD-a, navodi se dalje u pismu, cijelo proteklo desetljeće dobrovoljno su sudjelovali u istraživanjima Vjetrenice s ciljem daljnjeg upoznavanja i promocije njenih vrijednosti, te uspostavljanja prikladne zaštite.

Međutim, u planiranju turističkog korištenja Vjetrenice ne koriste se podaci i spoznaje ostvarene stručnim istraživanjima, niti je za mišljenje do sada upitan i jedan stručnjaka za područje biospeleologije.

Već smo ustanovili da je neprikladno turističko korištenje do 1990. godine dovelo do uništenja nekih životinjskih vrsta iz glavnog kanala Vjetrenice (npr. vrste Troglocaris sp.), kaže se u pismu Hrvatskog biospeleološkog društva upućenom premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: