BiH
0

Upozorenje OSCE-a povodom Međunarodnog dana Roma

FENA
Misija OSCE-a u BiH, povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, skrenula je pažnju na dugu listu međunarodnih obaveza o ljudskim pravima koje moraju biti ispunjene kako bi bila zaštićena prava građana romske nacionalnosti.

Iz Misije OSCE-a navode da od Prvog kongresa Roma održanog u Londonu 8. aprila 1971. godine, svake godine stotine hiljada Roma širom svijeta obilježava ovaj dan kao Međunarodni dan Roma. Na Kongresu su izneseni suštinski ciljevi, i to sloganom: „Stop rasizmu, diskriminaciji i egzilu!“.

Održavanje ovog kongresa također je doprinijelo povećanju uključenosti Roma u društveni život, zagovaranjem njihovih prava i osuđivanjem diskriminacije i rasizma, koji se ispoljavaju prema njihovim zajednicama.

  • Romi u BiH čine najbrojniju nacionalnu manjinu, kojoj su često uskraćena njihova osnovna prava, i koji su diskriminirani, riječi su direktora Odjela za obrazovanje Misije OSCE-a Claudea Kieffera.

On je ocijenio da Romi nailaze na prepreke prilikom dobijanja prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, kao i prava na adekvatan smještaj, prepreke prilikom korištenja romskog jezika i izražavanja njihove kulture. Trajno siromaštvo Roma, posljedica je mnogobrojnih faktora koji, uzeti zajedno, rezultiraju njihovom isključenošću iz društva.

Misija OSCE-a u BiH radi i s nadležnim organima vlasti i romskim zajednicama na pitanjima koja su od velike važnosti za Rome. Glavni cilj i dalje ostaje da vlasti usvoje državnu strategije o Romima, koja će biti posvećena i orijentirana ka postizanju određenih rezultata.

Cilj je i primjena već postojećih dokumenata, kao što je Akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma i drugih nacionalnih manjina, obuhvatajući i više specifičnih akcionih planova za njihov smještaj, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zaposlenje.

Nažalost, smatra službenica za pitanja Roma iz Misije OSCE-a, Lejla Hadžimešić, primjena Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i drugih nacionalnih manjina još uvijek nije dala rezultate. Dodala je da čak i tijelo koje bi bilo odgovorno za nadgledanje primjene tog plana još uvijek nije formirano.

Misija OSCE-a uviđa da su organi vlasti u BiH svjesni problema romske populacije i potiču nadležne organe na svim nivoima da pristupe ovom pitanju na sistematičan način, kao i da, u svaki korak ovog procesa, uključe romske građanske organizacije. Osim toga, podsjećanje na to da je danas Međunarodni dan Roma može poslužiti i sagledavanju problema ove marginalizirane grupe građana, a aktivnosti, kojima se stvaraju uvjeti za ostvarivanje njihovih prava, ne bi trebale biti ograničene samo na 8. aprila svake godine, nego bi trebale biti sastavni dio svih političkih programa, na svim nivoima vlasti.