Savjet roditeljima
91

Upozorenje MUP-a KS zbog opasne igrice "plavi kit": Apelujemo na pojačanje nadzora nad djecom

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
MUP KS saopćio je kako je u posljednje vrijeme internet igrica "blue whale" ili "plavi kit" , započeta u Rusiji, dospjela u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Kanton Sarajevo. Upozoravaju na opasnosti od igrice.

"Sadržaj igrice je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtjeva od osobe koja igra igricu, da izvrši samoubistvo. Širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama najčešće predpubertetske i pubertetske dobi", obrazložili su iz MUP-a KS.

Navode da društvene mreže nisu dozvoljene za osobe mlađe od 18 godina, ali da ipak znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvarajući tako što daju netačne podatke o svojoj starosti.

"Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja 'prećutno odobravaju' takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje 'profile', pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu pomenute komunikacije. S obzirom na gore navedeno apelujemo na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako ne bi postali žrtve ove i sličnih opasnih igrica", saopćili su iz MUP-a KS.

Ističu da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji sa drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilaštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama.