{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje

F
27.7.2011. u 17:49
0
0
Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
0
Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
Foto: Ilustracija
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenje kutlača od melamina porijeklom iz Kine isporučenih preko Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem RASFF WINDOW-a preuzela EU RASFF informativnu obavijest o migracije formaldehida iz kutlača od melamina porijeklom iz Kine.
Kina je u proteklih šest mjeseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a o pitanju migracije formaldehida iz njihovih proizvoda. Službenom kontrolom na tržištu Inspektorata za zdravlje Slovenije, uzorkovanjem u maloprodajnom objektu i analizom uzetih uzoraka u Nacionalnom Institutu za javno zdravstvo u Sloveniji, ustanovljena je migracija formaldehida veća od maksimalno dopuštene iz kog razloga je naređeno povlačenje proizvoda s tržišta, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Otpuštanje/migracija formaldehida u hranu je opasna po zdravlje ljudi jer kod dugotrajne izloženosti može imati kancerogeno djejstvo te može izazvati alergijske reakcije.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenjem proizvoda s tržišta radi smanjivanja potencijalnog rizika po zdravlje ljudi.

Potrošače, koji su eventualno kupili te proizvode, upozoravaju se da ih ne koriste, te da iste vrate prodavcu.

Sporne su 'melaminske kutlače s vrhom' koje je uvezao SILK Trade iz Tešnja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: