{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje

F
27.7.2011. u 17:49
0
0
Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
0
Upozorenje: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
Foto: Ilustracija
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenje kutlača od melamina porijeklom iz Kine isporučenih preko Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem RASFF WINDOW-a preuzela EU RASFF informativnu obavijest o migracije formaldehida iz kutlača od melamina porijeklom iz Kine.
Kina je u proteklih šest mjeseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a o pitanju migracije formaldehida iz njihovih proizvoda. Službenom kontrolom na tržištu Inspektorata za zdravlje Slovenije, uzorkovanjem u maloprodajnom objektu i analizom uzetih uzoraka u Nacionalnom Institutu za javno zdravstvo u Sloveniji, ustanovljena je migracija formaldehida veća od maksimalno dopuštene iz kog razloga je naređeno povlačenje proizvoda s tržišta, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Otpuštanje/migracija formaldehida u hranu je opasna po zdravlje ljudi jer kod dugotrajne izloženosti može imati kancerogeno djejstvo te može izazvati alergijske reakcije.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenjem proizvoda s tržišta radi smanjivanja potencijalnog rizika po zdravlje ljudi.

Potrošače, koji su eventualno kupili te proizvode, upozoravaju se da ih ne koriste, te da iste vrate prodavcu.

Sporne su 'melaminske kutlače s vrhom' koje je uvezao SILK Trade iz Tešnja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: