Uništavanje bogatstva
351

Upozorenje iz Eko akcije: U Trnovu počela sječa šume širokih razmjera

B. R.
Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija
Kantonalno javno preduzeće Sarajevo-šume priprema sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, istinskog dragulja naše prirode, koja je i zakonom zaštićeno područje, upozorili su iz organizacije Eko akcija.

Kako su saopćili, u jeku zdravstvene i ekonomske krize nastavlja se sa uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovini. Objavili su i fotografije za koje su naveli da se na njima vide prvi posječeni balvani koji su ostavljeni na samom izvoru rijeke.

Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija

"Prva stabla posječena su na lokaciji Crna rijeka, ali se planira i dalje sječa prema Zucinim vrelima. Lokacija Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, Općina Trnovo", naveli su iz Eko akcije.

Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija

Ukazali su i na navode lokalnog stanovništva prema kojima sječu vrši privatna firma, ali uz odobrenje preduzeća Sarajevo-šume.

Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija

"Istovremeno, i prema Visočici radi se devastacija i sječa kržljave, pretplaninske bukve, na veoma strmom terenu, pored puta iza Sinanovića", saopćeno je.

Foto: Eko akcija
Foto: Eko akcija

Eko akcija traži od kantonalne inspekcije i ministra privrede Kantona Sarajevo Draška Jeličića da, kako je saopćeno, hitno obustave sječu šume na području rijeke Rakitnice i da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da trajno zaštiti ovo područje.