BiH
0

Upozorenje ICG-a oko budućnosti BiH

FENA
Međunarodna grupa za krize podstiče Evropsku uniju da preuzme veću ulogu u održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U izvještaju koji je ta grupa, čije je sjedište u Bruxellesu, objavila u četvrtak kaže se da nove napetosti u narednim godinama mogu ugroziti budućnost BiH kao jedinstvene države i stabilnost na cijelom zapadnom Balkanu.

James Lyon, ekspert ICG grupe i dobar poznavalac stanja u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, ističe da je u BiH dosta postignuto u proteklih 11 godina, ali da je nacionalizam još uvijek snažno prisutan da bi međunarodna zajednica mogla proglasiti pobjedu i povući se.

Umjesto toga, kaže Lyon, vrijeme je da EU postane aktivno jezgro međunarodnih napora u BiH.

U najnovijem izvještaju Međunarodne grupe za krize kaže se da još dosta toga treba biti urađeno, uključujući ustavne promjene i policijsku reformu, kao i reforme u oblasti pravosuđa, vojske i javnog informativnog sistema i obrazovanja. Izvještaj također naglašava potrebu pune provedbe ranijih reformi, prenio je Glas Amerike.

U dokumentu se podsjeća da će sastanak Međunarodnog vijeća za primjenu mira u BiH, kasnije ovog mjeseca, razmotriti buduću politiku u BiH.