Civilna zaštita KS
0

Upozorenje i apel građanima na opasnost od izbijanja požara

FENA
Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i naftovoda.

Budući da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, iz Štaba Civilne zaštite KS-a podsjećaju da su u proteklim godinama evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete.

Posebna se pažnja skreće građanima da su osobe koje vrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužni mjesto spaljivanja pregledati i u potpunosti ugasiti te da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru noću i za vrijeme vjetra.

Također su dužni obavijestiti vatrogasce ukoliko više vlasnika ili korisnika zemljišta vrši organizirano spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123, kao i Kantonalni operativni centar Civilne zaštite na broj telefona 121, te policiju na broj telefona 122.

Ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, iz Štaba Civilne zaštite KS-a ističu da je za odgovorne predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost, saopćeno je iz Štaba Civilne zaštite KS-a.

Apelira se na sve građane, poljoprivrednike i šumarske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može izazvati velike posljedice!