MVP BiH
0

Upozorenje građanima BiH da ne putuju u Gruziju

Sarajevo-x.com
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
MVP Republike Gruzije za sada nije u mogućosti dati informaciju o eventualnom boravku državljana Bosne i Hercegovine u Gruziji, odnosno u nedavnim ratom zahvaćenim područjima Južne Osetije.

Na temelju podataka Generalnog Konzulata Bosne i Hercegovine u Istanbulu postoji saznanje da se veoma mali broj državljana BiH nalazi u Gruziji, ali su izvan područja Južne Osetije. Do sada se niko od državljana Bosne i Hercegovine nije obratio za pomoć niti sa bilo kakvim zahtjevom Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari niti Generalnom Konzulatu u Istanbulu.

Na temelju upita Ambasade BiH u Ankari Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije je izvijestilo MVP BiH da svi građani koji žele napustiti Gruziju mogu to učiniti zračnim ili kopnenim putem, s obzirom da su zračne luke u Tbilisiju i Batumiju u funkciji, a otvoreni su i granični prijelazi ka Turskoj i Azerbejdžanu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve građane Bosne i Hercegovine koji se eventualno nalaze u nedavnim ratom zahvaćenim područjima Republike Gruzije da se obrate Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari na telefon 00 90 312 42 73602 ili 00 90 312 4273603 da bi uz njenu pomoć i uz pomoć međunarodnih organizacija na terenu ako žele napustili ta područja. Ambasada BiH u Ankari je dobila sve neophodne instrukcije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava građane Bosne i Hercegovine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Gruziju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će preko Ambasade BiH u Ankari u suradnji sa MVP R Gruzije i drugim diplomatskim putevima i dalje pratiti razvoj situacije u Gruziji i izvještavati javnost.