Pisali ministru Rimcu
40

Upozorenje Donorske mreže: Izostanak podrške vodi ka gašenju, nisu prepoznati kao "prioritetni"

S. Š.
Donorska mreža BiH duži niz godina nalazi se u teškoj situaciji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Donorska mreža BiH duži niz godina nalazi se u teškoj situaciji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Donorska mreža Bosne i Hercegovine obratila se otvorenim pismom nadležnim institucijama u oblasti promocije donorstva i transplant programa te ministru Nedijlku Rimcu zbog mogućeg gašenja mreža zbog izostanka podrške.

Iz Donorske mreže su se njima obratili zbog, kako kažu, nedostatka podrške nadležnih institucija u oblasti donorstva i transplatacija.

"Duže od 20 godina, Donorska mreža u BiH, zajedno sa Federalnim udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, održava nadu pacijenata u transplantacije u Bosni i Hercegovini. Posljednjih pet godina, jedini provodimo kampanje promocije donorstva i zagovaranje za transplantacije u BiH. Potpuno je sigurno, da je svijest građana, koliko god još uvijek na niskom nivou ali postoji - rezultat isključivo našeg rada, jer se niko drugi ne bavi ovim pitanjem, što je nedopustivo u bilo kojoj evropskoj zemlji", poručuju iz Donorske mreže BiH.

Ističu da su se u posljednje tri godine više puta obraćali nadležnima, održavali sastanke, ali niko nije prepoznao značaj i poduzeo korake.

Za sve to vrijeme kažu da su mnogi pacijenti izgubili živote, većina je izgubila nadu dok je jedan dio pacijenata uspio transplataciju u inostranstvu.

"Donorska mreža u BiH, ulažući nadljudske napore i potpuno volonterski - održala temu transplantacija i donorstva u javnom diskusrsu, uprkos ćutanju uprava bolnica i nadležnih vlasti. U protekle tri godine, omogućili smo svojevrsnu peer review misiju vodećih evropskih stručnjaka, koji su izradili i akcioni plan za razvoj transplantacija i donorstva, ali i međunarodnu saradnju sa Turskom transplant mrežom i edukacije naših ljekara. Svjesni ste da su ovakvi projekti višemilionske", navode dalje u svom zvaničnom saopćenju.

Napominju i to da je doniranje krvi prepoznato kao prioritet i finansirano budžetom FBiH, dok je donorstvo organa potpuno nepoznato.

Zbog nepostojećih resursa, Donorska mreža BiH nalazi se u "bezizlaznoj situaciji".

"Ukoliko ne dođe do sistemske podrške, Donorska mreža će se, iscrpljena nebrigom i neprepoznavanjem značaja - ugasiti", upozoravaju oni.

Naveli su da Donorska mreža treba sredstva u mjesečnom minimalnom iznosu od pet hiljada KM za kampanje, ali i za redovni rad i funkcionisanje koji obuhvata:

  • Web stranicu i održavanje,
  • poštansko slanje donorskih kartica,
  • računovodstvene usluge,
  • troškove godišnjeg finansijskog izvještaja i bankarske provizije
  • zapošljavanje jedne osobe na puno radno vrijeme.