BiH
0

Upozorenja na ugroženost Vjetrenice stižu iz svijeta

FENA
Budućnost špilje Vjetrenice je ugrožena i svijet bi mogao izgubiti jednog od najdragocjenijih dragulja u niski svjetske baštine, upozorilo je Međunarodno društvo za podzemnu biologiju (ISSB/SiBioS) u pismu kojoj je uputilo na mnoštvo adresa u svijetu, a kopiju dostavilo Speleološkoj udruzi Vjeternica – Popovo polje.

Međunarodno društvo za podzemnu biologiju snažno podržava ideju novinara Ive Lučića za prikladnu zaštitu Popova polja u Bosni i Hercegovini zbog njegovih neizmjernih prirodnih i kulturnih vrijednosti od svjetskog interesa, navodi se u pismo.

U pismu se pojašnjava da je Vjetrenica u svjetskim razmjerima jedna od dvije najbogatije pećine i važan podzemni hidrogeološki sistem, te da zaslužuje sve superlative kao primjer svoje vrste.

Vjetrenica uvelike nadmašuje druge bogate pećine poput Mamutske pećine u Kentuckyju, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Komisija za UNESCO BiH predložila je bh. vlastima da nominira Vjerenicu za popis svjetske baštine, stoji u pismu.

Iako je BiH potpisala nekoliko međunarodnih konvencija koje se tiču ovog pitanja, dominantne političke grupe promiču samo industrijski razvitak i Vjerenica je u ugrožena na nekoliko načina.

Crpljenje vode s izvora Lukavac mijenja hidrološke i ekološke uvjete u špilji i može biti pogubno za njezinu poznatu faunu.

Otvaranje kamenoloma u zaštićenom području mijenja obilježja krškog krajolika, a neprikladni radovi na topografskoj površini iznad Vjetrenice, posebno primjena kemikalija, mogu izazvati lokalno istrebljenje njezine endemične faune.

Također, planirano uređenje u pećini (npr. osvjetljenje) bez prethodne konzultacije kvalificiranih institucija ili osoba može biti štetno za njezina specifična geološka obilježja, a posebno za endemičnu faunu u pećini, navodi se u pismu Međunarodnog društva za podzemnu biologiju.