BiH
359

Upoznajte Edinu Dizdarević, uspješnu bh. poduzetnicu u Maleziji

Piše: E. F.
Edina Dizdarević sa sinom
Edina Dizdarević sa sinom
"Nikada ne dozvolite da vas strah spriječi da učinite ono što želite", kaže Edina Dizdarević, uspješna Bosanka koja je nakon odlaska iz ratom razorene BiH danas veoma uspješna poduzetnica u Maleziji gdje, kako i sama kaže, živi svoj san.

Edina Dizdarević je zemlju svog rođenja morala napustiti nakon agresije na BiH 1992. godine. Otišla je sama u svijet, a bila je tek srednjoškolka.

"Bila sam u ratu šest mjeseci sa mojim roditeljima i sestrom. Svaka dva dana, morali smo ići u skloništa kako bi se spasili od bombardovanja", priča Edina.

Kroz šest mjeseci rata, hrane je nestajalo u marketima, ceste su bile blokirane i novog snadbijevanja nije bilo. Nestanci struje i vode postali su svakodnevnica i bila je uistinu teška odluka napustiti zemlju ali Edina se ipak odlučila otići.

Školovanje u Maleziji

Kada se prilika ukazala Edina je objeručke zgrabila te pristala da bude dio programa za školovanje Vlade u Maleziji.

"Sjećam se kada sam prvi puta stigla na Subang aerodrom, sve je tako divno i na čisto mirisalo. Bilo je kao da sam se probudila iz najgore noćne more. Gledala sam divna svjetla na drveću, to je bila ogromna promjena za mene", priča Edina za The Star online.

Njena porodica ostala je u BiH jer su se nadali da rat neće dugo potrajati.

U ranim 90- tim godinama, vremenu u kojem nije bilo interneta, Edina je jako malo znala o Maleziji. On je vjerovala da je Malezija zapravo ostrvo nalik Havajima.

Nakon što se obrazovala na bosanskom jeziku bilo je teško naučiti malezijski i engleski ali joj je najteže padala činjenica da nije mogla da sazna šta se dogodilo sa njenom porodicom. Telefonske veze nisu radile niti je bilo prilike za bilo kakve pošiljke. Godinu kasnije je stiglo olakšanje u vidu informacije da je njena porodica dobro.

"Bilo je teško jer sam bila sama i odgovorna za to kako će zapravo moj život izgledati tako da ako napravim grešku niko neće biti tu da mi pomogne", priča Edina te dodaje da je znala da kriviti svijet za njene nevolje i nadati se dobroj sreći nije nikakvo riješenje.

Teško se navikavala na novu sredinu, multikulturalnost u Maleziji. Iako je došla u na studij ekonomije, nakon prvih šest mjeseci tokom kojih je učila engleski shvatila je da to ne želi te je odlučila sa studira komunikologiju odnosno odnose sa javnošću.

Foto: The Star
Foto: The Star

Kada je završila studij shvatila je da povratak u Bosnu nije opcija.Mislila je ostati još neko vrijeme tako da se bacila na posao. Tokom tog perioda naučila je više o Maleziji nego što je znala o svojoj zemlju i periodu poslije rata.

S obzirom da je PR segment tada tek bio u razvoju Dizdarević je sebi brzo našla posao i to u jednoj od vodećih firmi u Maleziji koja se bavila tehnologijom. U pomenutoj firmi je provela nekoliko godina i nadogradila svoje znanje.

Pokrenula vlastitu firmu

"Bila sam odlična u svom poslu i morala sam raditi sa multinacionalnim kompanijama koje su se bavile tehnologijom, čak 40- 50 takvih kompanija", priča Edina.

Raširila je Edina svoja krila i nakon samo nekoliko godina osnovala svoju firmu. Danas vodi SWOT komunikacije sa timom od šest ljudi koji imaju pogodnost da rade i od kuće.

"Željela sam raditi onako kako meni odgovara i kada to kažem mislim na moj rad sa ljudima i klijentima koji će cijeniti ono što mi možemo ponuditi. Radimo na osnovu postavljenih ciljeva i konkretne strategije", priča Dizdarević.

Dizdarević je i samohrana majka šestomjesečnog dječaka, Khala. Udovoljiti objema "bebama" odnosno firmi i svome sinu bilo je teško ali kako Edina kaže ona potiče iz porodice žena sa jakom snagom volje.

"Bilo je teško sa malom bebom upravljati i karijerom u isto vrijeme", kaže Edina i dodaje da je našla pomoćnicu uz koju svoj život može mnogo bolje organizovati.

Sin Khal kao najveći uspjeh

Iako je mnogo toga postigla u životu i njen put nije bio nimalo lagan na pitanje šta smatra svojim najvećim uspjehom Dizdarević bez dvojbe kaže da je to njen sin.

Iako je prešla mnoge prepreke, nema šta da prebaci životu.

"Smisao života bi trebala biti naša nastojanja da radimo ono što želimo i da se naučimo nositi sa posljedicaman naših želja. Sve se dešava sa razlogom pa čak i one loše stvari koje nas trebaju naučit da promjenimo naš put", istakla je Edina.

Promjena puta je nešto u čemu je Edina veoma vješta. Naime nije tražila da bude u ratu i da veoma mlada napusti svoj dom i ode na drugi kraj svijeta i započne novi život. No, sudbina joj je dodijelila takve karte.

Svima je Edina ponudila i jedan vrijedan savjet. "Morate poznavati sebe i znati ono što želite od života i zašto to želite. Tek tada ćete biti spremni da uložite sebe u to, to će biti vaša motivacija".

Dodaje da svi moramo investirati u sebe, imati samopuzdanja i stalno ići naprijed. To je tajna njenog uspjeha.