"Slušajmo žene"
174

Upoznajte Aidu, opersku pjevačicu iz Sarajeva koja je dobila bitku sa rakom dojke

A. P.
"Kažu da ono što te ne ubije, ojača te. Meni se bukvalno desilo to", kaže Aida Čorbadžić, operna pjevačica u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koja je preživjela i pobijedila rak dojke.

"Kvržicu sam našla sasvim slučajno, samopregledom, i ubrzo nakon toga otišla sam na pretrage, ostalo je istorija. Samopregled je važan, ali je također važno da odete svom doktoru, zato ne oklijevajte, već danas zakažite svoj termin", Aidina je poruka. "Proteklih nekoliko godina bile su najteže i najljepše u mom životu, bar dosad. Ali zato kao danas nisam nikad bila toliko sretnija, sigurnija i samosvjesnija".

Aida je jedna od najboljih sopranistica u Bosni i Hercegovini, ali također i privržena majka, zahvalna kćerka, predana kolegica i prijateljica. Trebalo je mnogo hrabrosti, bola, nade i ljubavi u borbi sa ovom strašnom bolešću. Ovog maja Aida je konačno dobila šestogodišnju borbu sa rakom dojke i ima snažnu poruku da podijeli.

Statistike kažu da je 2018. godine rak dojke dijagnostificiran u više od dva miliona slučajeva, a u Evropi je on jedan od najčešćih vrsta karcinoma. Dvadeset posto slučajeva raka dojke u Evropi otkriveno je kod žena mlađih od 50 godina, dok 1 od 8 žena oboli od raka dojke prije 85. godine.

Prema nekim statistikama do 35 posto žena na Zapadnom Balkanu kojima je dijagnostificiran rak dojke umiru od njegovih posljedica, što je zapanjujući podatak ako znamo da je u 90 do 95 posto slučajeva rak dojke izlječiv kada se dijagnostificira u ranoj fazi.

Ovog oktobra Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je svoju kampanju osnaživanja žena pod nazivom WE (MI) posvetilo našim hrabrim ženama koje se bore protiv raka dojke.

Nakon pokretanja kampanje WE u martu ove godine, Vijeće za regionalnu saradnju je već predstavilo Nadu Marković iz Bosne i Hercegovine i Iris Gjinovci iz Albanije, a u okviru kampanje nastavlja se serija priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su donijele promjene.

Kampanja WE se nastavlja u cijelom regionu.