{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upotreba termina BHS jezik u školama KS više ne važi: Ili bosanski, ili hrvatski ili srpski

8.10.2017. u 18:51
263
292
Upotreba termina BHS jezik u školama KS više ne važi: Ili bosanski, ili hrvatski ili srpski
263
Upotreba termina BHS jezik u školama KS više ne važi: Ili bosanski, ili hrvatski ili srpski
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Godinama se u gotovo svim školama u FBiH koristi termin BHS jezik, što je oznaka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, u Kantonu Sarajevo uskoro stiže promjena. Nadležno ministarstvo obrazovanja, u skladu s novim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju donijelo je instrukciju da škole provedu anketu kod roditelja djece i školsku dokumentaciju usklade s rezultatima ankete, odnosno upotrebljavaju samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.
Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

Zakon propisuje broj zvaničnih jezika na kojima se može izvoditi nastava i drugi odgojno-obrazovni oblici rada, istovremeno utvrđujući i precizno njihove nazive. Tako Ministarstvo traži od rukovodioca svih osnovnih škola da osiguraju izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.Poručuju da se nastava može izvoditi samo na jednom od tri zvanična jezika, odnosno ili na bosansjkom, ili na hrvatskom ili na srpskom jeziku. Naglašavaju da se izbor vrši u pogledu jezika, a ne nastavnog predmeta na kojem će se realizirati nastava proizilazi i da se izjašnjavanje roditelja može vršiti u odnosu na tri jezika konstitutivnih naroda u BiH.

"Shodno tome, nadležni organi škole mogu od roditelja u skladu sa Zakonom zahtjevati da se slobodno opredijele za izvođenje nastave i drugih oblika rada isključivo na jezicima koji su u zvaničnoj upotrebi u BiH", poručuju iz Ministarstva obrazovanja KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: