Tužilaštvo BiH
4

Uposlenik UIO Nedim Kulenović optužen za primanje dara

Klix.ba
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje Nedim Kulenović optužen je za primanje dara ili drugog oblika koristi. Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kulenovića, koja se odnosi na primanje nezakonitog dara. Optuženi je lišen slobode nakon preuzimanja označenih novčanica.

Optuženi Nedim Kulenović se tereti da je 9. juna .2016. godine u Banjoj Luci, u službenim prostorijama UIO BiH (RC Banja Luka) kao šef Grupe za prinudnu naplatu, primio u svom uredu osobu koja je kao vlasnik preduzeća došla da se informira o mogućnostima reprograma poreznog duga u iznosu od oko 73.000 KM, zbog kojeg je došlo do blokade računa preduzeća.

Prema navodima optužnice, optuženi je od navedene osobe tražio da mu sutradan donese iznos od 7.000 KM kako bi izvršio deblokadu računa navedenog poduzeća.

Navedeni vlasnik preduzeća je o svemu informirao nadležne pravosudne organe, te sutradan donio novac u označenim novčanicama u ured optuženog Kulenovića gdje mu je predao novac, nakon čegasu policijski djelatnici MUP-a RS lišili slobode optuženog.

Optuženi Kulenović Nedim tereti se da je počinio kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.