BiH
30

Uposlenik Službe za poslove sa strancima BiH tvrdi: U evidencijama me nema, a dolazio sam svaki dan na posao

Klix.ba
Zgrada Službe za poslove sa strancima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Službe za poslove sa strancima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Odsjeka za opće poslove i poslove pisarnice u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Zijad Husić obratio se redakciji portala Klix.ba kazavši kako se nad njim vrši težak mobing. Husić je kazao kako mu 15 mjeseci nije uplaćivana plata iako je u radnom odnosu i redovno je dolazio na posao.

Husić se žalio Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH te Odboru za žalbe BiH, ali, kako ističe, niko nije riješio njegovu situaciju. Krajem prošlog mjeseca uputio je i žalbu ombudsmanu za ljudska prava.

U žalbi navodi kako je zaposlen u Službi za poslove sa strancima od 1. januara 2007. godine i prema rješenju o postavljenju u Sektoru za administraciju od augusta 2010. godine. Istakao je kako je u periodu od 1. maja 2015. do 30. augusta 2016. godine redovno dolazio na posao, na radno mjesto šefa Odsjeka, ali da je pretpostavljeni načelnik sektora Danijal Ganić u pismenoj mjesečnoj evidenciji prisutnosti na poslu evidentirao lažne i neistinite podatke da je neopravdano izostajao s posla.

"Ja sam svaki dan dolazio na posao, uredno radio i pozdravljao se s kolegama. Snimile su me i sve sigurnosne kamere, ali meni plata nije uplaćivana. Slali su me nekoliko puta i na disciplinsku, ulagao sam i žalbe, gdje je utvrđeno da su povrijedili moja radna prava, ali ništa", rekao nam je Husić.

U žalbi navodi kako je evidenciju s lažnim podacima potpisao i ovjerio pečatom direktor Službe Slobodan Ujić te je dao referentu za obračun plata, a koja se unosi u Centralizovanu bazu za obračun i isplatu plata zaposlenih u institucijama BiH, koja se vodi pri Ministarstvu finansija i trezora BiH. Husić je našoj redakciji predočio i dokaz, tačnije listing na kojem se vidi kada i koliko novca mu (ni)je uplaćivano na račun.

"Prema tim evidencijama, za period od 16 mjeseci evidentirano je da sam neopravdano izostao s posla 281 radni dan, a da sam 56 dana opravdano odsustvovao s posla po osnovu godišnjeg odmora, bolovanja, vjerskih i državnih praznika. Redovno sam dolazio na posao sve te dane prema važećem rješenju o postavljenju šefa Odsjeka za opće poslove i poslove pisarnice u sjedište Službe za poslove sa strancima", rekao je Husić.

Kako su mu rekli, sporno je to što je odlukom zamjenika direktora Službe za donose sa strancima BiH od 4. maja 2015. godine Husić prebačen u Zajednički centar za analizu rizika u zgradi Granične policije BiH te mu je zabranjen ulaz u službene prostorije službe od 4. maja 2016. godine. Husić ističe kako to nije u skladu sa zakonom i da se ne može donijeti odluka na postojeće rješenje koje on već ima.

Disciplinska komisija Agencije za državnu službe BiH odbila je kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Husića koji je služba za poslove sa strancima pokrenula protiv njega. Odbijena je i žalba na ovo odluku koju su uputili Odboru službe za žalbe pri Vijeću ministara BiH jer je utvrđeno da Husić nije počinio povredu službene dužnosti.

Pred Sudom BiH pokrenuta su i dva upravna postupka u ovom slučaju. Prema svim podacima, Husić je oštećen za 28.000 KM bez obračunatih kamata te 15.000 KM neuplaćenih doprinosa.

Husić je bivši uposlenik SIPA-e, Granične policije BiH i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Kontaktirali smo i Službu za odnose sa strancima BiH, ali nam do danas nisu odgovorili na upit.