|

Potpisan Kolektivni ugovor po kojem je organima uprave u FBiH smanjen topli obrok i regres

Potpisan Kolektivni ugovor po kojem je organima uprave u FBiH smanjen topli obrok i regres
48
Klix.ba
3.12.2013. u 13:51
109
komentara
48

dijeljenja
1/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/7 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, uz prisustvo premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.
Potpis na ovaj dokument stavili su, uime Vlade FBiH, federalni ministar pravde Zoran Mikulić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti Salih Kruščica, te ovlašteni predstavnici vlada Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog i Sarajevskog kantona. Očekuje se da ga potpiše i predstavnik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je danas bio spriječen da dođe na potpisivanje, nakon čega bi izmjene Kolektivnog ugovora bile objavljene u Službenom listu FBiH.

Kako je kazao ministar Mikulić, izmijenjeni Kolektivni ugovor doprinijet će stabilnosti Federalnog i budžeta kantona u sljedeće dvije godine, koliko je njegovo važenje. Nakon tog razdoblja, Ugovor može biti produžen uz sporazumni dogovor potpisnika.

Jednom od izmijenjenih odredaba Kolektivnog ugovora, službenicima organa uprave i sudske vlasti u FBiH smanjena je naknada za topli obrok s dva na jedan posto od prosječne netoplaće u FBiH prema posljednjem objavljenom statističkom pokazatelju.

Naknada plaće za korištenje godišnjeg odmora (regres) ograničena je na 50 posto od prosječne plaće FBiH za protekla tri mjeseca prije donošenja rješenja o regresu.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...