{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenici u srednjem obrazovanju više neće moći tužiti Vladu KS

6.10.2015. u 18:42
76
54
Uposlenici u srednjem obrazovanju više neće moći tužiti Vladu KS
76
Uposlenici u srednjem obrazovanju više neće moći tužiti Vladu KS
Potpisivanjem Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS između ostalog je zaustavljena mogućnost tužbi uposlenika srednjeg obrazovanja protiv Vlade Kantona Sarajevo.
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić potpisali su ranije usaglašeni tekst Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Naglašeno je da će se ovim izmjenama uštedjeti značajna finansijska sredstva u Kantonu Sarajevo jer će se zaustaviti dalje tužbe uposlenika u srednjem obrazovanju protiv Vlade KS, a što je do sada kolektivni ugovor omogućavao.

Pomenute izmjene tretiraju članove kolektivnog ugovora koji utvrđuju prava na regres koji će od sada iznositi najmanje 50 posto prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH za prethodna tri mjeseca te na topli obrok koji je propisan da iznosi jedan posto prosječne plaće u FBiH.

Ministar Kazazović, koji je također prisustvovao sastanku je istakao da navedene odredbe stupaju na snagu danom potpisivanja, a primjenjivat će se od 01. septembra ove godine i važiti najkasnije do 31.12.2015. godine.

"Sindikat je ovim činom izašao u susret Vladi Kantona Sarajevo te pozitivno odgovorio na njihovu ranije iznesenu inicijativu koja se odnosila na izmjene ovog kolektivnog ugovora", kazao je Bešlić.

Premijer Konaković je istakao kako očekuje podršku Sindikata i kada je u pitanju zapošljavanje u oblasti srednjeg obrazovanja. Iskazana je potreba za što hitnijom implementacijom nedavno donesenog Zakona o radu kako bi se konačno razdvojili radnici od neradnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: