Udar na egzistenciju
64

Uposlenici u KS zabrinuti i razočarani: Jedni izlaze na proteste, drugi čekaju Skupštinu KS

M. N.
Arhiv
Arhiv
Državni službenici, policajci, zaposleni u obrazovanju i zdravstvu našli su se u nezavidnoj situaciji i strahuju da će ostati bez plate i drugih primanja ukoliko Skupština KS ne usvoji odluku o privremenom finansiranju.

U ponedjeljak, 20. januara, bit će održan sastanak predstavnika svih sindikata čiji članovi primaju platu iz budžeta KS, na kojem će se očitovati o ovom problemu. Do sada se oglasilo nekoliko sindikata koji su poručili da izlaze na proteste i da su započeli proceduru pripreme za štrajk, dok su drugi jednako razočarani odlučili da čekaju.

Kako nam je rekao predsjednik sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić, oni nemaju druge opcije nego da sjede i čekaju.

"Kao da mi nemamo porodice, naša djeca na trebaju da jedu itd. Imamo vladu koja odlazi, ali ne odlazi, i ovu koja dolazi, ali ne dolazi. Ovo je vrlo nezahvalna situacija, jer smo u rascjepu", rekao je Selimić.

Skupština Sindikata policije KS danas u 16 sati će održati sjednicu na kojoj će biti donesene mjere, ali prema riječima predsjednika UO Sindikata Sadika Eće, najvjerovatnije je da će donijeti odluku o održavanju protesta i eventualnom štrajku ukoliko odluka o privremenom finansiranju ne bude usvojena.

Uposlenici u ustanovama srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo održat će najavljeni štrajk kako su ranije javili zbog koeficijenata, ali će održati i proteste. Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić kazao je da će datum biti dogovoren u ponedjeljak s ostalim sindikatima.

"Nas ne interesuje ko će donijeti tu odluku, samo neka je donesu. Ne interesuje nas ko je većina, da preko naših egzistencijalnih potreba određuju ko će biti predsjedavajući. To nije nikakva poruka građanima. Ne mogu se baviti samo svojim foteljama", rekao je Bešlić.

Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS obratili su se visokom predstavniku Valentinu Inzku od kojeg traže donošenje odluke o privremenom finansiranju te su zaprijetili da će u protivnom organizovati proteste. Istaknuto je da su uposlenici osnovnih škola i vrtića već oštećeni za troškove javnog prijevoza te da ne žele da dođe u pitanje i njihova gola egzistencija ukoliko plate ne budu isplaćene.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika KS domaćin je sastanka na koji su pozvani, osim navedenih i sindikati doktora medicine i stomatologije KS, KCUS-a i UNSA-e. Sastanak će biti održan u prostorijama Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo od 10:00 sati.

"Prekidanjem sjednica Skupštine KS 16. januara 2019. godine zakonodavna vlast je još jednom pokazala neodgovorno ponašanje te stav da su fotelje bitnije od života u KS. Radnici su postali taoci, a zbog neisplaćivanja određenih naknada već su se stvorili osnovi za nove tužbe zbog kršenja Zakona o radu, Zakona o platama i Kolektivnih ugovora, što nikako ne smijemo dozvoliti", navodi se u pozivu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Podsjetimo, 16. januara su prekinute dvije sjednice skupštine KS zbog nedostatka kvoruma, a na jednoj od njih je trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju. Stara i nova većina prebacuju loptice jedna na drugu. Sjednici nisu prisustvovali zastupnici SDA, DF-a i SBB-a koji čine novu većinu.

Osim uposlenika koji primaju platu iz budžeta KS, u nezavidnoj situaciji su i socijalne kategorije koje primaju naknade i drugi vid pomoći od Kantona Sarajevo kako bi mogli preživljavati iz mjeseca u mjesec.