BiH
0

Uposlenici u državnim institucijama protiv nacrta zakona o plaćama

FENA
Udruženi sindikati zaposlenih u institucijama BiH izražavaju najoštriji protest u povodu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju u parlamentarnu proceduru Nacrta zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je pripremila Interresorna grupa Vijeća ministara, a u koji nisu ugrađeni prijedlozi sindikata.

Kako se ističe u zajedničkom saopćenju sindikata zbog navedenog postoji opće nezadovoljstvo zaposlenih u državnim institucijama BiH.

U saopćenju se podsjeća da su na sastanku 11. marta doneseni odgovarajući zaključci usmjereni na organizovanje zajedničkog fronta svih sindikata radi dovoljnog utjecaja na izmjenu konačne verzije zakona prije ulaska u fazu prijedloga i fazu parlamentarne procedure.

Na sastanku je formirano koordinaciono tijelo sačinjeno od predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Sindikata Granične policije BiH, Samostalna organizacija Obavještajno- sigurnosne agencije – OSA i Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH.

Na sastanku su utvrđeni principi na kojima će se graditi prijedlog izmjene Nacrta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te formirana Komisija za izradu Prijedloga izmjene Nacrta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

U saopćenju se također navodi da je aktivna priprema za štrajk u slučaju da odgovorni ne prihvate ponuđene prijedloge, te podsjeća da bi u "spornom" Nacrtu zakona svi državni službenici i zaposlenici bili rangirani po principu “za jednak posao, jednaka plaća”, poistovjećuju tako sve poslove u državnoj službi BiH kao jednake, a pritom zanemarujući posebnu ulogu i funkciju stupova društva u cjelini.

Sindikat će u najkraćem roku izvršiti dodatne konsultacije s ukupnim članstvom da bi bile donesene hitne mjere zaštite prava zaposlenih u državnim institucijama BiH.