Procijenit će OSA
138

Uposlenici OHR-a traže zaštitu države BiH nakon Dodikove izjave

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je kazao da je dobio zahtjev uposlenika Ureda visokog predstavnika (OHR) koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je OHR neprijateljska organizacija za Srbe.
Radončić je istakao da je zahtjev stigao u Ministarstvo sigurnosti te se traži da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvrši neophodnu procjenu eventualne ugroženosti sigurnosne situacije.

Zahtjev osoblja OHR-a je stigao nakon izjave Milorada Dodika u kojoj on spominje OHR kao neprijateljsku instituciju za Srbe. Poručili su da se zbog takve izjave osjećaju nesigurno.

"Naša Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i druge agencije napravit će procjenu da li je zaista povećan stepen ugroženosti osoblja OHR-a i da li će policija pojačati zaštitne mjere oko zgrade OHR-a", istakao je Radončić.

Dodiku to nije prvi put da nekoga etiketira kao neprijatelja pa je tako krajem februara na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i za portal Klix.ba izjavio da je to "neprijateljski portal za RS", čime je, s obzirom na funkciju koju obnaša, direktno ugrozio sigurnost novinara.