BiH
5

Uposlenici NUB BiH od oktobra 2014. nisu primili plaću

Klix.ba
Nakon 69 godina postojanja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nalazi se u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, informisali su zaposleni te ustanove ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.

"Poslednju platu zaposleni u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci primili su za oktobar prošle godine a dug za grijanje dostigao je 100.000 konvertibilnih maraka“, rekao je direktor Biblioteke Ismet Ovčina, te naglasio da je za izmirivanje osnovnih obaveza potrebno oko 100.000 KM mjesečno.

Ministar Adil Osmanović istakao je da je fokus u njegovom radu rješavanje problema sedam institucija kulture Bosne i Hercegovine. Rekao je da će u narednom periodu razgovarati sa opštinskim, kantonalnim i entitetskim zvaničnicima, najprije kako bi se obezbjedila finansijska konstrukcija za nesmetan rad institucija kulture, a nakon toga i radi iznalaženja zakonskog rješenja njihovog statusa.

Zaposleni u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH podsjetili su da je Biblioteka prepoznatljiva institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer već skoro 70 godina u kontinuitetu predstavlja centralnu instituciju u oblasti bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Želja zaposlenih je da pruže korisnicima što bolju i kvalitetniju uslugu, te su izrazili očekivanje da će uskoro biti rješeno pitanje gazdovanja sarajevskom Vijećnicom kako bi Biblioteka bila vraćena u prostor u kojem je decenijama djelovala, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.