BiH
37

Uposlenici na Univerzitetu u Sarajevu traže od Vlade KS da im uplati novac za plaće

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je u prošloj godini uplatila 10 od 12 tranši za visoko obrazovanje, a dio uposlenika na fakultetima su zadnju plaću dobili u oktobru prošle godine, ukoliko fakulteti sami nisu uplatili plaće svojim uposlenicima, ustvrdili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK).

Visoko obrazovanje dobija takozvane grantove, odnosno godišnje 12 rata za 12 mjeseci za troškove plaća.

"Iz ovih deset tekućih grantova trebale su se isplatiti plaće i sve druge obaveze. Nemam informaciju da li su svi isplatili plaće na teret svog poslovanja, jer imaju svoje račune i autonomno raspolažu novcem, ali vjerovatno su ostali dužni dobavljačima u tom slučaju ili nisu platili druge obaveze", kaže Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata.

Enad Korjenić, potpredsjednik SSVOONK-a kaže da je Sindikat zbog ovakve situacije na nivou KS 10. januara donio nekoliko zaključaka, odnosno zahtijeva koje su uputili Vladi KS. Oni traže da isplata tranši za visoko obrazovanje za novembar i decembar budu na istom nivou kao i u 2012. godini, potom traže hitnu isplatu tranše za novembar, kao i hitno imenovanje ministra obrazovanja koji bi se uključio u pripremu budžeta za ovu godinu. SSVOONK traži i hitno postizanje dogovora sa Vladom KS radi potpisivanja kolektivnog ugovora. Ukoliko ne dođe do ispunjenja ovih zahtijeva u Sindikatu najavljuju, između ostalog, i štrajk, odnosno protest, ispred kantonalnih institucija.

"Sramotno je da za visoko obrazovanje nije uplaćena bar tranša za novembar prošle godine. Vlada je dužna isplatiti svih 12 grantova nama, kao i svim ostalim korisnicima. Neslužbeno sam saznao da nam namjeravaju umanjiti tranšu za 50 posto, ako to urade onda je to katastrofa za visoko obrazovanje", dodaje Korjenić.

U Sindikatu kažu kako se fakulteti ne mogu nositi sami s troškovima i plaćama, a da su sami materijalni troškovi ogromni.

Nedjeljka Šljivo, predstavnica Sindikata sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je većina fakulteta ipak uplatila novembarsku plaću uposlenicima.

"Problem je dublji kada je u pitanju visko obrazovanje. Sam naš Ustav nije pozicionirao dobro visoko obrazovanje, stavio ga je na nivo kantona i tu leži veliki dio problema. Mi također trebamo preći na trezor, što je predviđeno da se uradi do 30. juna ove godine, a ako to ne uradimo bit ćemo uskraćeni za budžetsku tranšu. Sad smo i u fazi integracije Univerziteta koja se aktovno mora završiti do kraja januara", kazala je Šljivo.

Opravdano ili ne, u Sindikatu se žale i na male plaće na fakultetima, prvenstveno male plaće profesora. Osnovna plaća redovnog univerzitetskog profesora je 1.600 KM, tvrdi Korjenić, međutim Šljivo dodaje da na pojednim fakultetima profesori baš i nisu tako siromašni da se "ne možemo baš predstavljati kao neka sirotinja". To ne znači, kaže ona, da stvari ne treba urediti kada je u pitanju visoko obrazovanje i da Vlada treba izvršavati svoje obaveze.

"Mi smo ustvari ona siročad na budžetu, dolazimo na red kada se svi koji su na trezorskom poslovanju podmire", kaže Šljivo.

SSVOONK će u narednih nekoliko dana donijeti konačnu odluku o štrajku i eventualno nekim drugim mjerama ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva.