Najviše zaraženih
100

Uposlenici domova zdravlja u Sarajevu: Broj zdravstvenih radnika na bolovanju je alarmantan

FENA
Među onima koji su na bolovanju najviše je zaraženih koronavirusom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Među onima koji su na bolovanju najviše je zaraženih koronavirusom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, u saopćenju skreće pažnju da je od ukupno 2.080 uposlenika te ustanove, na dan 20.11.2020., njih 324 bilo na bolovanju po različitim osnovama, a najviše zbog obolijevanja od COVID-19.

Ovaj broj je alarmantniji ako se uzme u obzir da je na bolovanju više od 15 posto zdravstvenih profesionalaca koji pružaju direktnu medicinsku uslugu, njih 281, navedeno je također.

Više od 80 posto zaposlenih u ovoj ustanovi su žene i one nose najveći teret borbe s koronavirusom.

"Nedostatak kadra je vidljiv u medicinskom sektoru, ali je izražen i u nedostatku vozača i radnica na održavanju čistoće medicinskog prostora, što je od velike važnosti za kvalitet usluge prema krajnjem korisniku. Inicijativa za uvrštavanje COVID-a 19 na listu profesionalnih oboljenja je važna radi pružanja sigurnosti radnicima u direktnom kontaktu sa oboljelima.

Koristimo priliku da naglasimo kako se u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u entitetu Republika Srpska i ostalim Kantonima u FBiH, mnogo učinilo na podršci zdravstvenom sistemu i uposlenicima u tom sistemu", istaknuto je u saopćenju.

Jedina pomoć uposlenicima zdravstvenog sektora tokom borbe s COVID-om 19 je došla upravo od ovog sindikata koji od samog početka kontinuirano učestvuje u nabavci i distribuciji zaštitnih sredstava i opreme, ali i isplatom simbolične novčane pomoći oboljelim kolegama, kako bi i na taj način iskazali zahvalnost za nesebično zalaganje i profesionalizam. U ovu svrhu je dosad uloženo više od 32.000 KM iz sredstava sindikalne članarine, navode također iz ovog sindikata.

"Napominjemo da se nepotrebnim gomilanjem administrativnih postupaka dodatno smanjuje broj efektivnih usluga prema krajnim korisnicima usluga te da je nedopustivo insistiranje na pojedinim procedurama od inspekcija, s obzirom na to da je riječ o potpuno novoj situaciji koja nije predviđena niti tretirana bilo kojim zakonskim aktima osim Zakonom o sprečavanju širenja zaraznih bolesti", navodi u saopćenju Predsjedništvo Sindikata radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.