{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenica OŠ Bašigovci najavila štrajk glađu jer nije primljena na puno radno vrijeme

22.9.2014. u 15:53
102
39
Uposlenica OŠ Bašigovci najavila štrajk glađu jer nije primljena na puno radno vrijeme
102
Uposlenica OŠ Bašigovci najavila štrajk glađu jer nije primljena na puno radno vrijeme
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Dugogodišnja uposlenica OŠ Bašigovci kod Živinica, Zehrina Muratović, poslije dvodnevnog štrajka upozorenja za utorak ujutro najavila je stupanje u štrajk glađu.
O svom naumu ona je obavijestila rukovodstvo škole, Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, Skupštinu TK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK.

"Od 1999. godine sam uposlenica OŠ Bašigovci, odnosno područne škole u Donjoj Lukavici. Od tada do danas radim na pola radne norme, odnosno četiri sata dnevno. Zbog toga i primam pola od minimalne plate u FBiH, negdje oko 190 KM. Podnijela sam zahtjev Školskom odboru, ali je moj zahtjev odbijen. Međutin od rukovodstva škole tražim da ispoštuju važeće zakonske propise i da me dopune radnu normu jer sam uposlenik škole na neodređeno vrijeme“, kaže Zehrina Muratović.

Ona ističe kako je dobar radnik i kako je njen suprug Hasan Muratović, također uposlenik OŠ Bašigovci kao nastavnik matematike i fizike.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


"Smatram kako sam odlukama rukovodstva škole dovedena u neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na druge zaposlenike. U školi se zapošljavaju radnici po porodičnoj i stranačkoj pripadnosti, dok se u mom slučaju važeći zakon provodi na parcijalan način. Odlaskom kolegice u penziju stekli su se uslovi za dopunu moje radne norme, ali takvu odluku ne želi donijeti rukovodstvo škole na čelu sa direktorom Ševalom Fejzićem. Govore mi kako moji zahtjevi imaju veze sa politikom i predstojećim izborima, a ja im odgovaram kako je riječ o borbi za bolje sutra moje porodice. Imam dvoje djece koje školujem“, navodi Zehrina Muratović, te dodaje kako će u utorak početi štrajk glađu u dvorištu OŠ Bašigovci.

"Donijela sam takvu odluku i ovoga puta idem do kraja. Rukovodstvo škole mora odlučiti hoće li mi omogućiti da radim puno radno vrijeme ili neka me otpuste ako misle da svoj posao ne obavljam na najbolji mogući način“, zaključuje ona.

Međutim direktor škole Ševal Fejzić ističe kako je riječ o dugogodišnjem problemu iza kojeg stoji Zehrinin suprug Hasan Muratović.

Direktor OŠ Bašigovci (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Direktor OŠ Bašigovci (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)


"U poratno vrijeme on je ranijeg direktora molio da mu zaposli suprugu što je bivši direktor i učinio. Međutim, tih godina zaposlene su dvije žene na pola norme zbog specifičnosti školskog objekta i organizacije nastave. Poznavajući Hasana Muratovića znali smo da će doći do ovakvog problema kada jedna od radnica ode u penziju. Otkako je jedna od radnica otišla u penziju traju stalni njegovi pritisci da mu zaposlimo suprugu na punu radnu normu. Nažalost, moram priznati, Zehrina Muratović je žrtva njegovih manipulacija, a svi uposlenici, komšije i mnogi drugi dobro znaju kako je Hasanova životna želja ta da postane direktor škole", kaže Ševal Fejzić, aktuelni direktor OŠ Bašigovci i nastavlja:

"Predlagao sam Školskom odboru da Hasana Muratovića imenuje za direktora, ali je to odbijeno kao i moje ostavke. Ja već dvije godine radim pod njegovim pritiscima i vjerujte da mi je zbog toga narušeno zdravlje. Moram reći kako je Hasan Muratović jedini uposlenik škole koji je išao na Disciplinsku komisiju i uposlenik koji nije član Sindikata. Uvijek je nešto pokušavao, ali je imao podršku jednog ili dva uposlenika. Na kraju mogu reći kako mi je žao naše uposlenice koja štrajkom upozorenja i štrajkom glađu iskazuje svoje nezadovoljstvo. Njene zahtjeve je odbio Školski odbor, a ne direktor, ali ukoliko nadležni sud donese presudu u njenu korist ja ću je sa radošću realizovati. Na kraju moram naglasiti kako resorno ministarstvo raspisuje konkurs u slučaju kada je neophodno izvršiti prijem novih zaposlenika u bilo koju školsku ustanovu. U ovom slučaju nije bilo raspisanog konkursa", kaže Ševal Fejzić, direktor OŠ Bašigovci.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Kako će se cijeli slučaj riješiti bit će poznato sutra ili narednih dana. Posla će najvjerovatnije imati uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – Odjel za rad i radne odnose, koji moraju utvrditi da li se poštuju i provode važeće zakonske odredbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: