Udar na javni prevoz
63

Uposleni u javnim ustanovama Kantona Sarajevo više neće biti primorani da koriste usluge GRAS-a

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Uredba o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i s posla uposlenika u javnim institucijama, fondovima i preduzećima čiji je osnivač i suosnivač Kanton Sarajevo stavlja se van snage.

Vlada KS je 15. juna 2017. godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, donijela Uredbu o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i s posla uposlenika u javnim institucijama, fondovima i preduzećima čiji je osnivač i suosnivač Kanton Sarajevo.

Uredba je, za vrijeme mandata premijera Elmedina Konakovića, donesena kao svojevrstan institucionalni okvir i prostor za dodatno definisanje načina finansiranja komunalne djelatnosti javnog linijskog prijevoza putnika.

"Taj okvir se najjednostavnije može opisati kao način osiguranja finansiranja javnog linijskog prevoza putnika, kojim se dugoročno stvara održiv način koji štiti javni interes sadržan u komunalnoj usluzi, ali se istvoremeno postiže i niz drugih koristi rasterećenjem budžeta od nepotrebnih intervencija, naglašavanjem odgovornosti svih aktera prema racionalnom korištenju resursa. Osim toga, sprečava se degradacija životne sredine", stav je Ministarstva saobraćaja KS.

No, zbog nezadovoljstva uposlenika u javnim ustanovama, naročito zbog neredovnih gradskih linija preduzeća GRAS, Vlada Kantona Sarajevo je 19. aprila donijela zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo saobraćaja KS da pripremi stavljanje van snage navedene uredbe.

Ministarstvo saobraćaja KS je, u skladu sa zaključkom Vlade KS, pripremilo stavljanje uredbe van snage, što je upućeno na daljnje postupanje Vladi KS. Potom je uredba stavljena van snage.