Oxfordova analiza
6

Uporedite BiH s drugim zemljama po strogoći mjera tokom korone, Hrvatska opuštenija od Švedske

D. Be.
Mapa Evrope (tamnije - strožije)
Mapa Evrope (tamnije - strožije)
Analizirajući epidemiološku situaciju i restriktivne mjere koje su uvodile sve države svijeta kreiran je "Government Response Strigency Index" baziran na Oxfordovoj analizi strogoće mjera koje su uvodile državne vlade.

Ocjena restriktivnih mjera odnosno analiza je rađena na osnovu tri parametra koji uključuju zatvaranje škola, zatvaranje radnih mjesta i zabranu putovanja. Na osnovu dužine trajanja restrikcija i zabrana dolazi se do prosječne vrijednosti na skali od 0 do 100 što se uzima kao najstrožija vrijednost.

Na toj Oxfordovoj skali Bosna i Hercegovina trenutno ima ocjenu 59,26 što se može smatrati da su vlasti u našoj zemlji, prema Oxfordovoj analizi, uvodile relativno stroge mjere u praksi. To je bilo naročito vidljivo u martu i aprilu kada su zatvorene škole, tržni centri, mnoge trgovine i obrti, uvedeni karantini i policijski sat i ograničenje kretanja za mlađe od 18 o starije od 65 godina te zabranjena putovanja izvan BiH, kao i ulasci u državu.

Analiza BiH od početka pandemije do danas
Analiza BiH od početka pandemije do danas

Najstrožiji period je bio od 10. do 24. aprila, da bi od tog datuma krenula relaksacija mjera i ponovno otvaranje ekonomije, te otvaranje granica za određene zemlje. U periodu najrestriktivnijih mjera BiH je imala ocjenu 92,59. Trenutno je to na skali od 59.26.

Za razliku od BiH, Hrvatska je bila znatno opuštenija zbog čega ima ocjenu 31,48. Hrvati nisu imali policijski sat, imali su otvorenije granice od BiH, a i mnogi poslovi su se obavljali dok su u BiH važile zabrane. Ipak u periodu od 23. marta do 26. aprila Hrvati su imali ocjenu 96,3, a sada 31,48.

Švedska koja je sinonim opuštenog načina rukovođenja krizom u pandemiji u periodu od 4. aprila do 12. juna imala je restriktivne mjere koje su dobile ocjenu 46,3 i to je "najstrožiji" period u toj skandinavskoj državi. Trenutno su na skali 37,04.

Mapa svijeta
Mapa svijeta

Najrestriktivnije mjere na Starom kontintentu donosile su vlade u Španiji (62,5), Velikoj Britaniji (65,28) i Rusiji (62,5).

Njemačka je na 56,94, Srbija 45,37, Italija 50,93, Francuska 43,52.

Pobjednik po najrelaksiranijim mjerama je Bjelorusija sa ocjenom 11,11, a slijede Estonija i Litvanija sa 19,44.

Mnoge zemlje su nakon "mirnijeg" maja i juna koncem jula počele vraćati određene restrikcije uslijed povećanja broja zaraženih i evidentnog širenja koronavirusa zbog opuštanja stanovništva i nepoštivanja osnovnih epidemioloških preporuka.