Sutra kolektivna dženaza
852

Uplakane majke i rodbina dočekali tabute s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina u Prijedoru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Memorijalni centar Kamičani u Kozarac kod Prijedora oko 20 sati stigla je tužna kolona sa posmrtnim ostacima 16 ubijenih Prijedorčana kojima će sutra biti klanjana dženaza namaz.

Tužna povorka s posmrtnim ostacima ubijenih Prijedorčana krenula je u 11 sati iz identifikacionog centra Šejkovača prema Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, a zatim i prema Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom i Prijedoru.

U Memorijalnom centru Kamičani, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza, tabute s posmrtnim ostacima dočekali su članovi porodica ubijenih Prijedorčana. Ovo je ujedno i 30. godišnjica od ubijanja, mučenja i zatvaranja Prijedorčana.

U suzama, teško su pronalazili riječi, a u kratkim izjavama su kazali da su sretni što će njihovi najmiliji pronaći svoj smiraj.

Tišinu na Kamičanima prekidali su jecaji majki, sestara, supruga ubijenih Prijedorčana.

Mujo Begić, član Instituta za istraživanje zločina ranije je kazao da je najmlađa osoba koja će biti ukopana, rođena 1973. godine te da je to Samed Jakupović, dok je najstariji ubijeni Prijedorčanin koji će biti ukopan u mezarju Čejreci Edhem Kaltak rođen 1927. godine.

Posmrtni ostaci 16 osoba koje će vječni smiraj pronaći sutra, pronađeni su na deset lokacija, masovnim grobnicama Korićanske stijene, Zecovi, Matrići, Garevci, Hrastova Glavica, Kotlovača i druge...

O monstruoznosti zločina nad Prijedorčanina govori i činjenica da su posmrtni ostaci do sada pronađeni na 501 lokaciji, u tri države.

Program klanjana kolektivne dženaze za 16 ubijenih Prijedorčana počinje sutra u 12:15 sati, a dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.