Veliko olakšanje
16

Uplaćena novčana sredstva za doprinose 162 zenička rudara

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zeničkim rudarima koji su prije dva dana odmrznuli štrajk i nastavili na najgori način tražiti svoja prava danas su uplaćena obećana sredstva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za uplatu doprinosa.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica su s velikom radošću dočekali informaciju Poreske uprave da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila sredstva za doprinose 162 rudara. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predstavnik rudara Tehvid Smriko.

"Mi smo bili u Poreskoj upravi kada su nam rekli da su sredstva postala operativna i da su uplaćena, a sada ide dalje procedura u vezi s papirologijom i za to imamo vremena i strpljenja. Mi ćemo to pratiti i u narednom periodu, a najbitnije je da nije došlo do ostvarenja naših namjera samozapaljenja", izjavio je Smriko.

Dodao je da su uplaćena sredstva za 44 rudara za koje je brigu o uplatama doprinosa preuzela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ali i doprinosi za 118 rudara za koje su brigu preuzeli Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Zenica.

"Direktor Poreske uprave nas je zamolio za strpljenje u vezi s uvezivanjem stažanja za 118 rudara kako ne bi došlo do komplikacija pa će se prvo uvezati staž za nas 44 rudara koji smo protestovali proteklih dana ispred rudnika", dodao je Smriko.

Svi rudari koji su protestovali pred zgradom Rudnika mrkog uglja Zenica s velikom radošću su primili ovu vijest te su dodali da osjećaju veliko olakšanje zbog svoje pobjede.