Simpozij u Sarajevu
38

UPKP FBiH: Omogućiti efikasniju naplatu usluga komunalne privrede

FENA
Samoodrživost komunalnih preduzeća za upravljanje otpadom obavezan je osigurati osnivač kroz ekonomsku cijenu usluge ili sredstvima iz budžeta osnivača, zaključeno je danas na Prvom simpoziju upravljanja komunalnim otpadom u Federaciji BiH, koji je organizovalo Udruženje poslodavaca komunalne privrede u Federaciji BiH (UPKP FBiH).

Zaključeno je također da se uputi incijativa nadležnim institucijama da se omogući efikasna naplata usluga komunalne privrede, te da se osigura socijalna karta stanovništva kako bi finansiranje domaćinstava u stanju socijalne potrebe pruzela država.

Na Simpoziju je Tim Svjetske banke za BiH prezentirao izvještaj "Pregled sektora upravljanja čvrstim otpadom, strateški pravci i planiranje invencija do 2025. godine" za FBiH.

Članice Udruženja su u proteklom periodu kontinuirano analizirale stanje u komunalnoj privredi, razmjenjivali iskustva prvenstveno u tehničkom i tehnološkom pogledu, u čemu su postignuti određeni rezultati.

Kako su kazali iz Upravng odbora Udruženja, radi rješavanja teškog stanja u komunalnoj pripredi FBiH, dostavljeno je na desetine zahtjeva zakonodavnim i izvršnim vlastima od općine, kantona do Vlade FBiH, tražeći bolja rješenja.

Predsjednik UPKP FBiH Selim Babić je istakao da nemaju podršku osnivača kako bi ti procesi mogli snažnije krenuti naprijed.

Dodao je da se iskreno nadaju da će nakon zajedničkih simpozija biti pokrenuta jača incijativa, kako bi se stanje u toj oblasti popravilo.