Poskupljenje goriva?
45

Upitno usvajanje zakona o povećanju akciza, zastupnik Safer Demirović nije došao na sjednicu

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se državni parlamentarci izjasniti o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Ipak, nejasno je postoji li većina za usvajanje predloženog zakona jer sjednici ne prisustvuje Safer Demirović iz SDA.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH te propratnim zakonima i to Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Na sjednici nije prisutan zastupnik iz SDA Safer Demirović.

Demirović nije prisustvovao ni jučerašnjoj sjednici Kluba SDA, a nezvanično zastupnik Asim Sarajlić je pokušao posredovati i nagovoriti Demirovića da dođe na sjednicu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o bojkotu kojim diriguje Mirsad Kukić, čovjek koji kontroliše SDA kadar iz Tuzlanskog kantona.

Sjednici ne prisustvuju ni zastupnici SNSD-a.

Inače, set zakona čiji je predlagač Vijeće ministara BiH ranije je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a poznato je da će na današnjoj sjednici protiv povećanja akciza biti zastupnici iz reda Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Srpske demokratske stranke (SDS) te zastupnik Jasmin Emrić (ASDA).

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio da će sedam ili osam zastupnika iz SDA podržati povećanje akciza na naftu, dok je na drugoj strani predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio da nije za preglasavanje.

Podsjećamo, povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

U Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".