BiH
0

Upitan početak nove školske godine u HNŽ-u

FENA
Unija neovisnih sindikata Federacije BiH poručila je na današnjoj konferenciji za novinare da, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, prosvjetni djelatnici neće otpočeti iduću školsku godinu.

Prosvjetari će stupiti u štrajk ukoliko im se do 1. rujna ne isplate zaostale plaće za veljaču i ožujak 2006. za vrijeme provedeno u štrajku i ukoliko se ne isplati razlika za topli obrok za 2005. i 2006. godinu.

Također, Sindikat od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora te usklađivanje i izradu novih predškolskih standarda, te promoviranje mentora.

Po riječima predsjednika Unije neovisnih sindikata Josipa Milića dosadašnji rad Vlade HNŽ-a nije dobar ni zadovoljavajući, te ne može zadovoljiti kriterije sindikata.

Inače, prosvjetnim djelatnicima bit će uručeni anketni listići s pitanjem hoće li u rujnu otpočeti novu školsku godinu ili ne. Ovo je procedura za otpočinjanje štrajka i prosvjeda, i ukoliko se ovim našim uvjetima ne udovolji moj je stav, kao i čelnika sindikata, da iduću školsku godinu sigurno nećemo otpočeti, kazao je Milić.

Milić je upozorio i na činjenicu da Vlada HNŽ-a, iako tvrdi da je izjednačila koeficijente svim korisnicima županijskog proračuna, to nije uradila, tako da je i dalje koeficijent čistačice u školama 1, a koeficijent čistačice u ministarstvima 1,17.

Vlada HNŽ-a prosvjetarima samo za razliku toplog obroka za 2005. i 2006. godinu duguje oko 6 milijuna maraka.