BHRT
428

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Situacija u javnom BHRT servisu nije idealna veće mjesecima. Radnici ulažu napore kako bi se program odvijao neometano, ali para nema. Knjižice ne mogu ovjeriti već duži period, neto plata je počela kasniti, a sada postoji mogućnost i da im bude isključena električna energija.

S obzirom da zakonski nije riješeno pitanja finansiranja javnog servisa, naplata RTV takse je u, kako je rekao direktor Belmin Karamehmedović, u katastrofalnom padu. BHRT više ne može izmirivati svoje obaveze prema državi, a samo za struju duguju 1,3 miliona KM. O pismu koje je Elektroprivreda BiH poslala na nekoliko adresa, a u kojem obavještava o eventualnom isključenju struje BHRT-u zbog duga, Karamehmedović je saznao iz medija.

"To je potpuno prirodna reakcija s obzirom na to da mi nismo u mogućnosti da izmirujemo više nikakve obaveze. Postojeću sistem naplate takse je definitivno propao i to nije više nikakva tajna. Ovi prihodi koje javni servisi ostvaruju putem BH Telecoma i m:tela nisu dovoljni ni za minimalnu egzistenciju. Za sada program ide zahvaljujući ogromnim naporima uposlenika, ali pitanje je do kada ćemo moći jer smo došli u situaciju da ne možemo uplaćivati neto platu i dolazi do kašnjenja. Sva zvona za uzbunu su upaljena", rekao je Karamehmedović za Klix.ba.

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Radnici nemaju zdravstvenog osiguranja, a ranije su upozoravali da među njima i teško bolesnih. Direktor BHRT-a ističe kako je skandalozno da država koja treba osigurati finansiranje javnog servisa kao što je to slučaj u svim zemljama to ne radi, a traži da javni servis izmiri svoje obaveze prema državi.

"To je jedna šizofrenična situacija u kojoj je nemoguće naći odgovarajući izlaz. Pitanje je do kada ćemo moći proizvoditi program", kazao je.

Povodom njihove situacije oglasio se i EBU koji je dao podršku BHRT-u i apelovao na vlasti da ne dozvole njegovu propas.

"Imamo veliku podršku iz inozemstva jer su to organizacije koje znaju šta javni servis znači za jednu državu u Evropi, ali za sada nije bilo adekvatne reakcije od onih koji su trebali riješiti ovaj problem. Ovo mora biti riješeno unutar BiH ili ćemo doći u situaciju da ćemo postati jedina zemlja koja nema javni servis i na taj način biti jedinstveni u Evropi", zaključio je Karamehmedović.

U dopisu koji je Elektroprivreda uputila kažu kako već dvije godine neuspješno pokušavaju namiriti sredstva, te da će biti primorani da isključe struju. Ukoliko do toga dođe, upitan bi bio rad i CIP-a, Granične službe, Civilne zaštite, MUP-a, telekom operatera i ostalih TV kuća koje koriste njihove predajnike.