"Pao" na saslušanju
8

Upitan izbor Olivera Varheljija za evropskog komesara: Pročitajte šta je rekao o BiH

A. D.
Oliver Varhelji (Foto: Evropski parlament)
Oliver Varhelji (Foto: Evropski parlament)
Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta danas je saslušao novog kandidata iz Mađarske za evropskog komesara za proširenje. Međutim ni on, kao ni prethodno Laslo Tročanji, nije dobio zeleno svjetlo ovog odbora.
Međutim, Varhelji za razliku od Tročanjija još nije diskvalificiran, već mu slijedi odgovaranje na dodatna pitanja. No, na samoj sjednici ovog odbora tek 30 zastupnika ga je podržalo, a 48 ih je bilo protiv njegovog imenovanja.

Govoreći danas na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a o BiH, rekao je da će kao evropski komesar insistirati da se implementira ključnih 14 reformi koje je Evropska komisija BiH iznijela u svom Mišljenju za BiH.

"Moramo raditi s BiH da dobije novu vlast koje tamo nema već više od godinu dana. Oni ne mogu postati kandidat dok ove reforme ne budu isporučene, a ja ću se kao evropski komesar pobrinuti da oni dobiju sve što im je potrebno od nas da bi to i ostvarili", rekao je Varhelji.

Zanimljivo je da je on podržao američki angažman u BiH i regionu, najavivši da se planira sastati sa specijalnim predstavnikom SAD-a Matthewom Palmerom.