{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upisano samo jedno dijete: Ukinuta područna škola u povratničkom selu Ljeskovik

F
20.8.2015. u 11:36
0
16
Upisano samo jedno dijete: Ukinuta područna škola u povratničkom selu Ljeskovik
0
Upisano samo jedno dijete: Ukinuta područna škola u povratničkom selu Ljeskovik
Foto: Ilustracija
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo je rješenje Prvoj osnovnoj školi i nadležnom općinskom odjeljenju u Srebrenici, da se ukida još jedno područno odjeljenje Prve osnovne škole u Srebrenici.
Radi se o područnom odjeljenju u povratničkom selu Ljeskovik, koje je oko 26 kilometara udaljeno od grada i centralne škole.

"Ove školske 2015./2016. godine, nažalost, u toj školi imamo samo jedno dijete. Ministarstvo je od nas tražilo mišljenje, i mi smo ih molili da ne dođe do ukidanja tog odjeljenja, ali nisu uvažili naše mišljenje", potvrdio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis Općine Srebrenica Bego Bektić.

"Radi se o malom djetetu i bit će jako teško organizovati prijevoz tog djeteta, i po zakonu dijete se prevozi do najbliže škole, u ovom slučaju to je područno odjeljenje Podravanje ili centralna škola u Srebrenici, gdje su obje škole udaljene više od 20 km, još nije odlučeno koju će školu pohađati. Tim potezom Ministarstvo šalje lošu sliku svim općinama koje se susreću s problemima u ruralnim zajednicama, što će u budućnosti i dovesti do iseljavanja ljudi iz sela u grad", upozorio je Bektić.

Naveo je da su ogromni troškovi prijevoza učenika osnovnih škola i da je to jedan od razloga zašto su tražili da se ne ukida to područno odjeljenje.

U prošloj školskoj 2014./2015. godini troškovi prijevoza su iznosili oko 350.000 KM.

"Ministarstvo je po zakonu obavezno snositi troškove prijevoza učenika osnovnih škola, ali oni se i tu ogluše, pa nam uplate sredstva u iznosu do 30 posto ukupnih troškova", istakao je Bektić.

Raspisan je tender za osiguranje prijevoza učenika, a iduće sedmice bi trebala biti završena procedure oko toga.

"Prva osnovna škola Srebrenica sastoji se od centralne škole i sedam područnih odjeljenja, a u školskoj 2014./2015. godini pohađalo je 409 učenika, od toga 63 posto Bošnjaci i 27 posto Srbi, ali bez obzira na tu strukturu učenika, i dalje je direktor škole Srbin, kao i većina zaposlenog osoblja", naveo je Bektić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: