|

UPFBiH: Objaviti čija je stoka zaražena brucelozom

UPFBiH: Objaviti čija je stoka zaražena brucelozom
2
F
FENA
12.12.2014. u 12:30
6
komentara
2

dijeljenja
UPFBiH: Objaviti čija je stoka zaražena brucelozom
Udruženje poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH (UPFBiH) ponovo je danas zatražilo da nadležni organi javnosti otkriju imena proizvođača čija je stoka zaražena brucelozom.
U saopćenju za javnost iz tog udruženja i dalje insistiraju na tome da bi zaštitili prava urednih i ispravnih proizvođača, jer ne žele da sutra dođu u situaciju da obole i ljudi zbog bahatosti i zaštite pojedinca.

Iz Udruženja podsjećaju da su već ranije reagovali u medijima skretanjem pažnje na pojavu bruceloze na području općine Novi Grad Sarajevo.

"Međutim, umjesto da to pomogne rješenju problema i da se kaže imenom i prezimenom čija stoka je zaražena da bi se spriječilo širenje zaraze, dobili smo odgovor da dotični poljoprivredni proizvođač mlijeko nije prodavao nego ga dao teladima", navode iz Udruženja.

Također upozoravaju da je bruceloza opasna zarazna bolest i da je nebitno da li je mlijeko plasirano na tržište ili ga je tele popilo, te da se postavlja pitanje šta se desilo sa teletom i gdje je završilo meso teleta.

"Jesu li na istoj farmi još neke životinje, jer bruceloza se prenosi čak i znojem između životinja dok se dodiruju u štali, travom koju jedu, a neko i dalje štiti prava pojedinca ne razmišljajući o posljedicama!, navode iz UPFBiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...