BiH
0

UPBiH: Zakon o primjeni Sporazuma o izmjeni i pristupanju CEFTA-i

FENA
Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini (UPBiH) uputilo je pismo zastupnicima u Domu naroda Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem ističe kako očekuje da će podržati Zakon o primjeni Sporazuma o izmjeni i pristupanju CEFTA-i.

"Podrška naprijed navedenom zakonu od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bi značila bar minimalnu zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje i zasigurno jedan znak za nas da možemo početi vjerovati da predstavnici vlasti počinju štititi poljoprivredu Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se desi suprotno, tj. da Dom naroda Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne podrži ili eventualno prolongira izjašnjavanje o navedenom zakonu za neku drugu sjednicu, poljoprivrednici više ne bi imali šta da očekuju od predstavnika vlasti i ne bi im preostalo ništa drugo osim da obustave proizvodnju u Bosni i Hercegovini i kupe imanja u susjednim zemljama, gdje su izdvajanja za poljoprivredu puno veća i ambijent za razvoj poljoprivrede daleko bolji", kaže se, između ostaloga, u saopćenju UPBiH.

UPBiH također navodi da će, u slučaju da navedeni zakon ne dobije podršku u Domu naroda, njegovi predstavnici biti prisiljeni da krenu u masovnije proteste i podnesu krivične prijave protiv nekih predstavnika vlasti.