{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UPBiH: Slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima na globalnom nivou nema

F
8.8.2007. u 15:45
0
0
UPBiH: Slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima na globalnom nivou nema
0
UPBiH: Slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima na globalnom nivou nema
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) smatra da portparol OHR-a Ljiljana Radetić dezinformiše javnost tvrdnjom da "CEFTA omogućava i zaštitu domaće poljoprivrede i efikasan sistem arbitraže u slučaju nesporazuma među članicama“.
"Radetić je prenijela i riječi visokog predstavnika da slobodna trgovina znači više posla i više investicija, ali UPBiH upozorava domaću javnost da nema slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima na globalnom nivou i da je u vezi s tim pitanjem nastao rascjep u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji između razvijenog svijeta (EU, SAD, Japan,) koji daje stotine milijardi eura kao poticaj poljoprivrednicima svojih zemalja i nerazvijenih zemalja. U tako neravnopravnoj slobodnoj trgovini zna se ko je gubitnik, tranzicijske zemlje", kaže se u saopćenju UPBiH.

UPBiH ističe da nije protiv ulaska u CEFTU, ali traži da Vijeće ministara i parlament BiH donesu mjere za neutralizaciju potencijalnih šteta po poljoprivredu prije njegove ratifikacije.

"Vijeće ministara to do sada nije učinilo, a ministar Slobodan Puhalac očigledno manipuliše problemima poljoprivrednika jer, po njemu, poljoprivreda i nije osobito relevantna u odnosu na druge grane", kaže se u saopćenju UPBiH.

Prema ocjeni UPBiH, CEFTA je trenutno sporazum u kojemu BiH ima izrazito nepovoljnu poziciju, jer nema carinsku zaštitu ni za jedan tarifni stav, što nije slučaj s drugim članicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: