BiH
6.5k

Upaljeni kandilji na minaretu prve džamije u Grazu

Klix.ba
Početak ovogodišnjeg mjeseca ramazana u Islamskom kulturnom centru Graz obilježen je posebnim i za džematlije ovog džemata veoma emotivnim događajem. U petak, nastupanjem akšam namaza upaljeni su kandilji na munari džamije u Grazu i prvi put u historiji ovoga grada na simboličan način, kao što je to slučaj u mnogim muslimanskim zemljama, najavljen početak ramazana.

Veliki broj džematlija, prijatelja i vakifa islamskog centra u Grazu prisustvovalo je ovom posebnom događaju. Priliku da prvi upale kandilje na munari imala su dva dječaka, polaznika tamošnjeg mekteba, Sanel Omerović i Amrudin Ramović. Na taj način simbolično je pokazano da obaveza da brinu o džamiji i budućem islamskom centru u Grazu ostaje u amanet generacijama koje dolaze.

Nakon proučenog akšamskog ezana, koji je proučio Jakub ef. Dervić, uslijedili su tekbiri i učenje odlomaka iz Kur'ana, koje je proučio Ibrahim ef. Šišić. Nakon toga uslijedila je zajednička dova Allahu Uzvišenom da sav dosadašnji trud koji je uložen u gradnju džamije bude primljen i upisan u naša dobra djela kao i za hajirli nastavak radova na džamiji i islamskom centru, koju je proučio Ibrahim ef. Čikarić. Na kraju ovog malog svečanog programa članovi hora i ansambla IKC Graz, Kenan Dedić, Imran Šišić i Hidajet Barčić proučili su ilahiju "Dobro doš'o ramazan", nakon čega je uslijedilo klanjanje akšam namaza. Pred teravih namaz predavanje koje je bilo posvećeno tumačenju sure Kehf, održao je naš prvi ramazanski gost - vaiz mr. Samedin ef. Kadić. Prvom teravih namazu u Islamskom kulturnom centru Graz prisustvovalo je oko 300 klanjača.

Također, važno je spomenuti da smo na džuma namazu imali čast da ugostimo i predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) prof. Esad ef. Memića koji je boravio u predramazanskoj posjeti našem džematu, saopćeno je iz IKC Graz.

Još jedan poseban događaj kao uvod u prelijepu predramazansku atmosferu koja se mogla osjetiti na svakom koraku u Islamskom kulturnom centru u Grazu, desio se u nedjelju 22. juna 2014. godine. Toga dana u posjeti Islamskom kulturnom centru Graz boravio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović. U pratnji reisu-l-uleme bili su šef Ureda za bošnjačku dijasporu IZ u BiH mr. Mirsad ef. Kalajdžić, te glavni i odgovorni urednik i novinar islamskih informativnih novina Preporod mr. Meho ef. Šljivo i Bajro ef. Perva. Predstavnici džemata sa imamima i okupljenim džematlijama delegaciju IZ-e iz BiH dočekali su na lokaciji Islamskog centra, čija je gradnja u toku. Nakon obilaska gradilišta džamije i kratkog predstavljanja cjelokupnog projekta islamskog centra, reisu-l-ulema se u našem mesdžidu na vakufskom zemljištu prisutnima obratio prigodnim riječima, nakon čega je zajednički klanjan i akšam namaz. U svom obraćanju Kavazović je govorio o značaju dobrih djela i važnosti da sve što činimo od dobrih djela bude primljeno kod Allaha Uzvišenog. Čestitajući rukovodstvu i džematlijama našeg džemata na dosadašnjim uspjesima i rezultatima postignutim na izgradnji džamije, reisu-l-ulema je na kraju svog obraćanja uputio čestitke povodom nastupajućeg mjeseca ramazana uz želju da ovaj mubarek mjesec provedemo u ibadetu i dobrom zdravlju, saopćio je Jakub ef. Dervić.