Nesiguran sistem
43

Upadom u sistem i krivotvorenjem podataka UNSA oštećen za više od 6.000 KM

Piše: I. Č.
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upadom u sistem i krivotvorenjem podataka Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je oštećen za 3.100 eura, odnosno 6.062 KM, koje su, prema dokumentu do kojeg je Klix.ba došao u posjed, uplaćene na račun nepoznatog klijenta u Velikoj Britaniji.

Šef službe za računovodstvo i finansije UNSA Senad Hasičić je u dopisu rektoru Rifatu Škrijelju u septembru 2017. godine pisao da je obaviješten da je njihov partner iz Slovačke trebao da izvrši transfer novca u iznosu od 3.100 eura na račun UNSA.

Hasičić je u dopisu rektoru Škrijelju, obrazlažući informacije koje je dobio od koordinatorice projekta Netrel Tidže Muhić-Šarac, napisao da je novac njihovog partnera iz Slovačke uplaćen na račun nepoznatog klijenta u Velikoj Britaniji.

"Naime, koordinatorica projekta je od nas tražila podatke o našem bankovnom računu kako bi se izvršio transfer na Univerzitet u Sarajevu. Podatke smo dostavili, na isti način kako smo to uvijek činili", stoji u dopisu Hasičića.

Hasičić nadalje navodi da je uvidom u e-mailove i komunikaciju evidentno da su sa njegovog e-maila poslani podaci sa brojem računa voditeljici projekta i partneru u Slovačkoj, ali da je daljim uvidom u komunikaciju evidentno da je došlo "do slanja sa modifikovanim podacima o UNSA" sa druge Yahoo mail adrese.

"Evidentno je da je navedena adresa otvorena na servisu Yahoo.com. Navedena adresa ne pripada meni, niti sam je ja registrovao", stoji u dopisu Hasičića rektoru Škrijelju.

Istakao je da mu je u telefonskom razgovoru sa voditeljicom projekta rečeno da je njen e-mail hakovan, tako da je indikativno da je to uradila ista osoba koja je pratila komunikaciju Senada Hasičića i Tidže Muhić-Šarac.

"Molim Vas da se izvrši obavještenje policijskih službi, te da se na UNSA poduzmu neophodne radnje kako bi naš sistem bio zaštićen od neovlaštene upotrebe od trećih lica", stoji u dopisu Hasičića koji je u posjedu portala Klix.ba.

U dokumentu se ističe da nije prvi put da je UNSA imao upad u sistem, a da im je 22. juna 2017. godine sa e-mail adrese [email protected] došla poruka sa potpisom rektora rektora o plaćanju.

Naime, tada je šefu službe za računovodstvo i finansije UNSA Senadu Hasičiću pristigao mail sa navedene adrese, potpisan kao rektor Rifat Škrijelj, sa pitanjem može li uplatiti 14.710 eura.

Kako Klix.ba saznaje, navedena poruka je poslana sa IP adrese koja se nalazi u Rusiji, ali s obzirom na to da postoje mnogi načini prikrivanja stvarne IP adrese, taj podatak nije nužno vjerodostojan.