BiH
0

Uoči vizne liberalizacije BiH treba da uvjeri EU da nije utočište islamističkih terorista

FENA
Nekoliko sedmica pred dugoočekivanu najavu povjerenika EU za pravdu i unutarnje poslove Franka Fratinija o uslovima za liberalizaciju viznog režima za državljane zapadnog Balkana, Centar za strategije evropskih integracija (CEIS) sačinio je pregled sigurnosne situacije kojim se analiziraju zablude u razmišljanjima o BiH, a koje imaju donosioci odluka u EU, saznaje Agencija FENA.

Izvještaj naslovljen "BiH spremna za liberalizaciju viznog režima", kako FENA saznaje, ima za cilj da razbije shvatanje da je BiH zemlja koja daje utočište osumnjičenim teroristima i da navede bitne sigurnosne mjere koje su već poduzete da bi BiH bila kvalifikovani kandidat za liberalizaciju viznog režima.

Često se pretjeruje u pogledu islamističke opasnosti koja proizlazi iz BiH, jer je to država koja je, ustvari, jedna od najneprikosnovenijih saveznika Zapada u borbi protiv terorizma. CEIS dalje navodi da kad god BiH traži od zemalja zapadne Evrope da liberaliziraju svoje čvrste vizne režime, njeni zahtjevi nailaze na spremnu optužbu da je politika davanja državljanstva i izdavanja pasoša u BiH previše labava.

Čini se, da ranija davanja državljanstva sumnjivim osobama iz sjeverne Afrike i Bliskog istoka dominiraju u raspravi o vizama. Jedan vrhunski pregovarač kaže da je odgovor „Riješite se Arapa“ najčešća reakcija na zahtjeve BiH za liberalnija pravila putovanja, navodi se u izvještaju koji će biti prezentiran sutra u Sarajevu.

BiH će trebati uvjeriti svoje zapadnoevropske partnere da se efikasno rješava ratnog i poratnog naslijeđa kad su u pitanju sporna primanja u državljanstvo, ali će morati napraviti i generička poboljšanja na tehničkom planu – sigurnost granica, kvalitet ličnih dokumenata, sporazumi o readmisiji, centri za prihvat ilegalnih stranaca – koje EU očekuje od svih zemalja zapadnog Balkana.

Izvještaj također upozorava EU da se ne smije dozvoliti diskriminirajući vizni režim, s obzirom na to da bh. građani s hrvatskim putovnicama ne trebaju vize, a da se može dogoditi da i bh. Srbi preko Beograda i dvojnog državljanstva ostvare slične privilegije.