Povodom Dana državnosti
650

Uoči svečane akademije u Banjoj Luci poručeno: Ili ćemo propasti zajedno ili uspjeti zajedno

S. M.
Uoči održavanja svečane Akademije povodom Dana državnosti BiH u Banja Luci, u organizaciji Socijaldemokratske partije, predsjednik SDP Nermin Nikšić, kako javlja reporter Klix.ba, kazao je da je SDP stranka razuma i da svima pruža ruke za svaki kompromis.

"Delegati ZAVNOBIH-a su u rezoluciji i proglasu narodu poslali poruku da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska zemlja, zbratimljenih naroda, i na toj paradigmi BiH i čitava Jugoslavija je do 1961. godine bila zemlja koja je po BDP bila jednaka Japanu čak u odnosu na Francusku, ispred Francuske", rekao je Slavo Kukić.

Dodao je da sada tu istu BiH pokušavaju uništavati na svaki mogući način, i u ime srpskog i u ime bošnjačkog i u ime hrvatskog naroda.

"Ovo što se događa ovdje večeras je prvi signal da u tome definitivno neće uspjeti. Jer ovo je prvi put nakon Dejtonskog sporazuma da se Dan državnosti organizuje i Banja Luci", naglasio je Kukić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nikšić je kazao da je sretan i ponosan na gradsku organizaciju u Banjoj Luci koja je upriličila večerašnju svečanu akademiju,.

"Smatram da je prigodan datum da pokažemo da poštujemo ono što je krenulo prije 900 godina u BiH, od povelje Kulina bana preko onoga šta su radili 247 vijećnika ZAVNOBiH-a. Smatram da ne postoji niko u ovoj zemlji može imati bilo šta protiv onoga da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska, zemlja zbratimljenih naroda", rekao je Nikšić.

Dodao je da je SDP partija razuma i pruža ruku za svaki kompromis te da treba shvatiti da je ovo zajednička domovina u kojoj će se svi osjećati komotno.

"Čestitam Dan državnosti svima, širom Bosne i Hercegovine, prvi put u postdejtonskoj BiH dobro došli na Dan državnosti. Bez puno priče i filozofije, tvrdili su da ne može, tvrdili su da nećemo, evo im odgovora iza mene. Vrlo jasna rečenica, ili ćemo propasti zajedno ili ćemo uspjeti zajedno", rekao je Vojin Mijatović potpredsjednik SDP-a.