BiH
0

Uoči SFF-a održan sastanak predstavnika gradske uprave i službi

FENA
Uoči velike kulturne manifestacije "Sarajevo Film Festival", predstavnici gradske uprave u Sarajevu pozvali su danas sve nadležne da koordinirano, bez nepotrebnog gubljenja energije i isključivosti u vezi s nadležnostima, u ovih nekoliko dana pred Festival pruže maksimum kako bi Sarajevo primjereno i odgovorno ugostilo veliki broj posjetitelja i ponijelo epitet mjesta ugodnog i sigurnog življenja kao bh. prijestonica u evropskoj porodici gradova.

Taj apel uputila je gradonačelnica Semiha Borovac na današnjem sastanku koji je radi adekvatnog uređenja grada sazvao njen zamjenik Josip Jurišić. Osim predstavnika Sarajevo film festivala, Jurišićevom pozivu odazvali su se predstavnici komunalnih, policijskih, vatrogasnih, inspekcijskih, zanatskih, općinskih i drugih nadležnih službi i preduzeća.

Cilj je postizanje pozitivne atmosfere kakvu Sarajevo na sebi svojstven način zna priuštiti posjetiteljima i građanima za vrijeme velikih i značajnih manifestacija.Cilj je da grad i nakon festivalskih dana živi u uređenom i sigurnom ozračju, rečeno je na današnjem skupu.

Najavljen je još jedan sastanak gradske uprave i službi u četvrtak, dan uoči otvaranja Festivala. Gradonačelnica će u javnom istupu pozvati i građane na saradnju.

U međuvremenu treba raditi na otklanjanju problema koji su markirani na današnjem skupu. To se prije svega odnosi na čistoću grada i naročito njegovih atraktivnih šetališta.

Predstavnici Komunalnog preduzeća "Rad" požalili su se da zbog nemara i njihovi najveći napori znaju biti kratkog efekta. Komunalcima je problem i što im, kako su rekli, vlasnici ugostiteljskih ljetnih bašti ne dozvoljavaju čišćenje na "njihovom" prostoru, pa je gradonačelnica zamolila da i ovaj problem bude riješen do Festivala te da već od sutra u noćnim satima započne čišćenje tih površina.

Apelovala je policijskim i drugim nadležnim službama i na problem prisustva prosjaka na ulicama te nelegalnih prodajnih štandova, posebno u Ferhadiji i na Baščaršiji. Predstavnici Sarajevo film festivala naznačili su da je za samu manifestaciju naročito nedopustiva slika prodaje piratskih izdanja filmskih ostvarenja na štandovima, a među njima i filmova koji će biti predstavljeni na Festivalu.

Drugi veliki problem koji treba riješiti je preusmjeravanje saobraćaja za vrijeme manifestacije iz ulica Zelenih beretki i Branilaca grada kao saobraćajnica koje su u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta.

Treba riješiti i nedostatak svih zastava više od 45 zemalja učesnica. Kad je u pitanju Kosovo, dogovoreno je da na jarbolu bude zastava s oznakama UNMIK-a.

Gradonačelnica je pozvala i na produženo radno vrijeme ugostiteljskih te pojedinih prodajnih objekata, posebno na Baščaršiji, za vrijeme Festivala.

Ona i njen zamjenik naznačili su i značaj primjerenog dekoriranja grada te napora turističkih poslenika, kako bi posjetici ponijeli što bolje utiske iz Sarajeva.

Direktor Festivala Miro Purivatra naročito je apelovao za veći angažman policije u subotu, 23. augusta, za kada je predviđena jedna od manifestacija Festivala, Porodični dan, u kojoj će, prema njegovim riječima, najmanje 20.000 ljudi prošetati Vilsonovim šetalištem od ujutro do navačer.