BiH
0

Uoči mitinga podrške narodu Sirije: BiH zna šta je rat, dignimo glas protiv krvoprolića

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Miting podrške "Sarajevo – Metropolama svijeta za Alep i Siriju" bit će održan ove srijede u 15 sati ispred BBI centra, a na konferenciji za novinare uoči tog događaja govorilo je nekoliko respektabilnih govornika koji su prenijeli riječi podrške i apelovali na sve građane da izraze podršku.

Prof. dr. Eli Tauber iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija je podsjetio da 1933. godine, kada je počeo holokaust u Evropi, niko nije reagovao, a stradalo je šest miliona Jevreja.

"Holokaust je bio najveći genocid u historiji čovječanstva, a slično se dogodilo i ovdje u BiH. Imamo moralnu obavezu da dignemo svoj glas i pokušamo svojim glasom potaknuti spas čovječanstva. Moramo prestati biti oni koji posmatraju, a ne reagiraju", rekao je Tauber.

Istakli su da miting nema nikakvu vjersku niti političku pozadinu te da isključivo ima za cilj podršku narodu Sirije.

"Oni koji najviše trpe u šestogodišnjem ratu u Siriji su žene i djeca i stalo nam je da dignemo svoj glas za zaštitu onih koji su stradali u Siriji. Papa Franjo je u nedjelju popodne molio za humano tretiranje Sirijaca, a jučer je Assadu poslao pismo sa molbom da se život tamo normalizuje i da humanitarna pomoć stigne do ljudi. Zbog toga mi sutra dižemo svoj glas", rekao je Mato Zokić iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Senadin Lavić je istakao da je došlo vrijeme za kulturu mira i da je naš ljudski zadatak da podignemo glas za mir među ljudima i narodima svijeta, a posebno na Bliskom istoku.

"Stotine milijardi koje najmoćnije države svijeta troše na vojne programe i razvoj ratne i vojne mašinerije treba okrenuti u humanitarne projekte, obrazovanje djece, razvoj infrastrukture u nerazvijenim zemljama i poboljšanje kvaliteta života na svim područjima svijeta. Jedino to može biti budućnost koja bi iz sebe istisnula konflikt i rat", rekao je Lavić dodajući da je Sarajevo simbolička forma koja može pokrenuti pitanje razvijanja kulture mira u Evropi, ali i svijetu.

"Sarajevo i BiH znaju šta je rat", rekao je Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira, naglašavajući da ovo nije poruka Sarajeva, nego cijele BiH.